Столтенберг: НАТО увеличава до 7 пъти контингента си в Европа

5230
Столтенберг: НАТО увеличава до 7 пъти контингента си в Европа
Снимка: Getty Images

НАТО ще увеличи броя на силите си за бързо реагиране от досегашните 40 000 на над 300 000 души. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция, записът от която е публикуван в канала на блока в Youtube.

По думите му на следващата среща на върха на НАТО, която ще се проведе на 29-30 юни в Мадрид, ще бъде взето решение за „усилване на предната отбрана“ в Източна Европа. Той потвърди, че съюзниците ще увеличат разполагането на войски в страните от НАТО, които се намират най-близо до Русия.

Столтенберг обърна внимание също на факта, че блокът възнамерява да реагира бързо на нови кризи, включително на разполагането на оръжия в други страни.

Той уточни също, че увеличеният контингент ще бъде разположен пропорционално на нуждите на страните членки на алианса в Европа. "Повече отбранителни системи, като противовъздушна отбрана, укрепване на командването и контрола“, каза той.

Финландия: Няма да се присъединим към НАТО преди септември

Президентът на Финландия Саули Нийнистьо заяви, че не вярва страната му да стане член на НАТО преди септември. Президентът се присъедин...

Решението идва на фона на руската инвазия в Украйна. То бележи историческа промяна от края на Студената война насам, когато военните разходи бяха поетапно съкращавани. Financial Times цитира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, според когото Алиансът ще увеличи и разполагането на части в близост до Русия, премествайки фокуса към пълна защита на всички съюзнически територии. Столтенберг смята, че новият военен план ще подобри драстично отбраната по източния фланг.

„Ние никога не споделяме подробности за оперативните планове“, каза Столтенберг. „Но мога да ви уверя, че сме били в състояние да защитим страните, граничещи с Русия от десетилетия, коригирайки присъствието си в светлината на оценката на заплахата. Правили сме го преди и ще го направим отново”, категоричен бе той.

Новата „стратегическа концепция“, която ще бъде подписана на годишната среща на върха на лидерите на Алианса, която започва във вторник в Мадрид, ще определи нейните цели и подходи за следващото десетилетие и ще начертае разширен план за защита на най-източните съюзници в отговор за нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна. Това ще включва нови структури, в които западните съюзници от НАТО, като САЩ, Обединеното кралство и Франция, ще обещаят своите кораби, бойни самолети и общо над 300 000 войници да бъдат готови за разполагане на определени територии на източния фланг на Алианса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Полските фермери разблокираха всички пунктове по границата с Украйна

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители?

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа