Столтенберг в София: Живеем в по-опасен свят - НАТО трябва да реагира (ВИДЕО)

8992

Основната цел на НАТО не е да се бори срещу войната, трябва да предотвратява войната. Целта на НАТО е мирът. Това каза генералният секретар Йенс Столтенберг по време на откриването на Парламентарната асамблея на НАТО в София. 

Той посочи, че безпрецедентно голямата военна помощ на съюзниците в Алианса за Украйна е помогнала на страната да освободи 50 процента от териториите, окупирани от Русия в началото на войната, но забавянията в обещаната помощ са имали негативни последствия в бойните действия в момента. Още: Испания предоставя на Украйна безпрецедентен пакет помощ от 1,1 милиарда евро

"По-опасен свят"

"Имаме агресивна Русия, която използва сила срещу съседи на НАТО - Украйна, Грузия, Молдова, заплахите към тези страни и трябва да направим много повече", добави той.

По думите му НАТО се променя, НАТО реагира и се адаптира на променящия се свят.

"Сега живеем в по-опасен свят - НАТО трябва да реагира на тази трудна обстановка на сигурността", допълни Столтенберг.

"НАТО е най-успешният съюз в историята, защото умее да се променя и адаптира в един постоянно променящ се свят“, каза Столтенберг. И на срещата, освен да празнуваме, трябва да демонстрираме че НАТО се променя и адаптира", добави той.  Още: Бивш зам.-министър на отбраната оборва фалшиви новини: Няма да пращаме български войски в Украйна

Като пример за това той посочи присъединяването на Швеция към организацията като пълноправен член и поздрави скандинавската страна като гражданин на съседна Норвегия.

Войната в Украйна

"Проблемът е чрез последните месеци ние не доставяме на Украйна това, което сме обещали", заяви той. "Това забавяне във военната подкрепа има последици на бойното поле", посочи генералният секретар.

"Ето защо има спешна необходимост съюзниците да се споразумеят за по-голяма роля на НАТО в координацията на подкрепата, заяви Столтгенберг и каза, че ще предложи това на срещата на върха във Вашингтон. Още: Виктор Орбан не смята, че Русия ще нападне НАТО

"Войната в Украйна е пример за това, защото най-важните доставчици и поддръжници на войната на Русия са в Азия", посочи той. По думите му Китай доставя на Русия стоки с двойна употреба, не е осъдил войната в Украйна и доставя 90% от микроелектрониката, която Русия използва, за да да произвежда ракети и танкове за войната си в Урайна.

"Иран е друг доставчик който доставя дронове на Русия, а Северна Корея ѝ е доставила повече от милион снаряди", посочи Столтенберг. Русия пък е споделила ракетни технологии с Иран и Северна Корея. Още: Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Генералният секретар на НАТО каза, че Алиансът няма планове да праща войници в Украйна и да "затваря украинското небе с натовски самолети", но и че НАТО трябва да осигурява "критична помощ", за да може Украйна да се защитава от Русия на Путин.

"Ние няма да разширяваме НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион, но трябва да работим, със съюзниците си там защото споделяме общи ценности", каза той.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски удар порази цивилни обекти в Полтава - има ранени, включително деца (ВИДЕО)

26 украински пилоти за две години: Ще реши ли Франция проблема с обучението на F-16?

Путин назначи племенницата си за заместник военен министър (СНИМКА)

"Чужденците вън!": Защо младите европейци гласуват за крайнодесните?

Украински боец плени четирима руснаци: Главнокомандващият Сирски (СНИМКИ)

ЕС удължи с още една година санкциите срещу Русия заради незаконното анексиране на Крим

"Бъдещите условия за мир ще са по-тежки за Украйна": Топ шпионин на Путин заплашва

Взрив на боеприпас в строго секретен полигон в Чехия, има ранени

Предаден от своите: За удара по кораба "Циклон" може би са помогнали руски чиновници

Politico: Фон дер Лайен бави лош за Италия доклад, за да спечели гласа на Мелони

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа