Съдят бивш унгарски политик за събитията през 1956 г.

19290
Съдят бивш унгарски политик за събитията през 1956 г.
Снимка: sxc.hu

Унгарската прокуратура обвини в извършване на военни престъпления бившият ръководен кадър на унгарската компартия Бела Биску за ролята му по време на бунта от 1956 г.

Според обвинението 92-годишният днес Биску навремето "активно е участвал" във взимането на решения за издаване на заповеди на силите за сигурност да стрелят срещу противници на властта при два случая през декември 1956 г., при които са загинали поне 50 души.

Това е първи подобен процес в Унгария. Биску беше задържан през декември 2012 г. и поставен под домашен арест. Биску е назначен за вътрешен министър на Унгария в годината след потушаването на бента. Днес той отрича всички обвинения срещу себе си.

Делото срещу Биску стана възможно, след като през 2011 г. по време на управлението на кабинета на премиера Виктор Орбан законът беше променен така, че да могат да бъдат съдени хора за участието им в кървавите събития от 1956 г. Бунтът тогава започва на 23 октомври със студентска демонстрация. След около седмица протестите са смазани със сила, при което са убити около 2000 цивилни граждани. Близо 200 000 унгарци бягат от родината си. След потушаването на бунта се развихря кървав терор – 300 души са екзекутирани за участието си в събитията, а над 20 000 са хвърлени в затвора.

Ако Биску бъде признат за виновен може да получи доживотна присъда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа