Съветът на Европа спря кампания в подкрепа на хиджаба след остър протест от Франция

4175
Съветът на Европа спря кампания в подкрепа на хиджаба след остър протест от Франция
Снимка: iStock/Guliver

Паневропейският орган за защита на правата на човека - Съветът на Европа - прекрати кампания, насърчаваща разнообразието сред жените и свободата им да носят мюсюлмански забрадки, след като тя предизвика протест в силно светската Франция.

Онлайн кампанията, съфинансирана от Европейския съюз, беше стартирана миналата седмица от базираната в Страсбург институция и засегна десните среди във Франция, където кампанията се разраства преди президентските избори през пролетта.

Изображенията, публикувани в Туитър, показват портрети на две усмихнати млади жени, срязани визуално наполовина и впоследствие залепени, за да се покаже едната с непокрита коса, а другата - с хиджаб.

Съветът на Европа: Мерките срещу пандемията увреждат демокрацията

Заплахите за демократичните права и личните свободи са се влошили по време на пандемията, като някои правителства използват здравните о...

"Красотата е в разнообразието, както свободата е в хиджаба", гласеше един от лозунгите. "Колко скучно би било, ако всички изглеждаха еднакво? Празнувайте разнообразието и уважавайте хиджаба", се казва още в слогана.

Първоначално кампанията минаваше почти незабелязано, но беше атакувана от антиимиграционните крайнодесни претенденти, които се стремят да свалят президента Еманюел Макрон на вота догодина и които яростно се противопоставят на носенето на хиджаб на обществени места.

"Ислямът е враг на свободата. Тази кампания е враг на истината", написа в Туитър крайно десният коментатор Ерик Земур, който все още не е обявил кандидатурата си и за когото някои проучвания предвиждат, че може да се класира на втория тур срещу Макрон.

"Тази европейска кампания, насърчаваща ислямското покривало, е скандална и неприлична в момент, когато милиони жени смело се борят срещу това поробване", добави лидерът на крайната десница Марин льо Пен, основен съперник на Макрон във вота през 2017 г.

В страна, в която секуларизмът е крайъгълен камък на националните ценности, а предизборната кампания се водеше предимно на територията на десницата, възмущението надхвърли границите на крайната десница.

Подготвя ли се изгонване на Русия от Съвета на Европа?

Заместник-председателят на Държавната дума и заместник-председател на ПАСЕ Пьотр Толстой в социалните мрежи не изключи, че в близко бъд...

Шефката на Парижкия регион Валери Пекрес, възможен претендент срещу Макрон от традиционната десница, заяви, че е "изумена" от кампанията и добави, че хиджабът "не е символ на свобода, а на подчинение".

Бившият преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, който също се стреми към номинацията на десницата за кандидат-президент, добави: "Бих искал хората, които са имали лошата идея за тази кампания, да са попитали жените от (управлявания от талибаните) Кабул, които се борят именно за това, да не носят това фередже."

Правителството на Макрон също се намеси, като заяви, че е призовало Съвета на Европа да изтегли кампанията. Франция е една от 47-те държави членки на Съвета, който действа като пазител на Европейската конвенция за правата на човека.

"Бях дълбоко шокирана", заяви френският министър за младежта Сара Ел Хайри пред телевизия LCI. "Това е обратното на ценностите, които Франция защитава, тя насърчава носенето на хиджаб. Това трябва да бъде осъдено и поради това Франция даде ясно да се разбере изключително силното ѝ неодобрение, поради което кампанията вече е изтеглена от днес", заяви тя късно във вторник, потвърждавайки, че Париж е изразил официален протест по дипломатически канали.

"Свалихме тези съобщения в Туитър, докато обмисляме по-добро представяне на този проект", заяви за АФП говорител на Съвета на Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа