"Таймс": Путин заплашва с ядрено оръжие Прибалтика

18287
"Таймс": Путин заплашва с ядрено оръжие Прибалтика
Снимка: Getty Images/Guliver

Руският президент Владимир Путин заплаши с ядрен отговор, ако НАТО продължи да изпраща оръжие в прибалтийските държави, пише британският в. "Таймс".

Вестникът се позовава на американски източник от тайна среща на руски и американски разузнавачи. Изданието пише, че Путин заплашил с ядрена конфронтация Латвия, Литва и Естония, за да накара НАТО да се оттегли от границата с Русия. Висши фигури в Алианса се опасяват, че Кремъл подготвя серия от провокации в прибалтийските държави, които директно да предизвикат НАТО да се намеси.

Източници от руските сили за сигурност още миналия месец предупредиха, че Путин е готов да отговори с употреба на сила, припомня БГНЕС. Украинската криза доведе света близо до ядрена война от времето на Карибската криза, гласяха оценките от срещата. Тя се е провела в германския град Торгау на 18 март, когато Русия честваше годишнината от анексията на Крим.

Припомняме, че на 21 март руският посланик в Дания Михаил Ванин е предупреди скандинавската страна, че датските военни кораби ще станат мишена за руските ядрени ракети, ако Копенхаген се присъедини към противоракетния щит на НАТО и САЩ - ПРО. Москва иска да се потвърдят уверенията за "ненасоченост" на противоракетния щит срещу Руската федерация в юридически обвързваща форма. Кремъл отдавна счита, че създаването и разгръщането на системи от стратегическата противоракетна отбрана, подриващи глобалната стабилност и нарушаващи съотношението на силите в ракетно-ядрената сфера, е една от основните външни военни опасности.

Крим е готов да приеме руско ядрено оръжие

Крим ще подкрепи решението за разполагане на ядрено оръжие на своя територия, когато това решение бъде взето в Москва. Това каза мини...

През март 2014 година САЩ, а през април и НАТО прекратиха диалога с Русия за противоракетния щит, заради кризата в Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com