Таксита безплатно в битка с коронавируса по улиците на Мадрид

4508
Таксита безплатно в битка с коронавируса по улиците на Мадрид
Снимка: БГНЕС

По пустите улици на Мадрид с оскъдни клиенти, таксиметровите шофьори, които возят лекари от къща в къща или болни до болница, се превърнаха в основна услуга, а безплатният им превоз помага на фронтовите медици да се борят с вируса.

Въпреки че ролята им е до голяма степен анонимна, медицинският персонал твърди, че е от съществено значение, докато Испания се бори с най-лошия взрив от епидемия, при която загинаха близо 25 000 души.

В Мадрид, най-засегнатия район, повече от 500 таксиметрови шофьори се регистрираха да участват доброволно чрез приложението PideTaxi и те са извършили повече от 100 000 безплатни пътувания.

"Работя в дните, когато мога, тогава, ако имат нужда от помощ и аз съм най-близко, приложението звънва и отивам", казва 45-годишният Габи Саес, който прекара последните шест седмици зад волана, след като Испания наложи строго национално блокиране на 14 март.

Въпреки рисковете, той казва, че не се страхува, а просто е ултра внимателен, носи маска и ръкавици и вманиачено дезинфекцира таксито си след всяко едно пътуване.

"В моменти като тези, всички трябва да направим всичко, дори ако това, което можем да направим, е много ограничено."

Анонимна, но важна роля

С таксиметровите услуги, които се предоставят безплатно на персонала в 266 медицински центрове в целия регион, медиците успяха да посетят пациенти у дома, облекчавайки натиска върху услугите на първичната медицинска помощ.

„Здравните центрове изискват такси, за да могат да правят домашни посещения на възрастни хора, на хора, нуждаещи се от лечение или хора с COVID“, казва президентът на PideTaxi Андрес Вейга.

Идеята беше да се намали броят на хората, които посещават здравни центрове, за да се попречи да хванат вируса или да предават инфекцията на медицинския персонал.

"Такси може да направи 10 или 20 посещения на ден с медицински персонал. Вместо пациенти да влизат в здравните центрове, лекарите или медицинските сестри отиват да ги прегледат", каза той пред AФП.

„Възможността да вземете такси допринесе много за спирането на разпространението на вируса, като помогна за неговото овладяване и предотвратяваше заразяване на медицинския персонал.“

Здравните ръководители на ЕС в Европейския център за превенция и контрол на заболяванията казват, че мерките за предотвратяване на предаването в здравните заведения „са непосредствен приоритет“.

Това е особено вярно в Испания, която е претърпяла повече от 215 000 случая, около 19 процента са свързани с медицински работници, един от най-високите отчетени проценти в света.

Абсолютно съществено

Въпреки че епидемията достигна своя пик по-рано този месец, медиците твърдят, че безплатните таксита са направили огромна промяна.

„За мен това е абсолютно важно”, казва Сара дел Кармен Висенте, 23-годишна медицинска сестра в мадридската болница „12 октомври“.

"Те те отвеждат в домовете на хората, чакат навън, след това те отвеждат на следващото място. Те са на 100 процента на разположение, винаги са там с усмивка и никога не ти създават проблеми“, каза тя пред AФП, цитирани от БГНЕС.

„Винаги питат как сме, как се справяме емоционално, дали нещата се подобряват и как се справят пациентите.Сякаш са част от семейството ти."

Кадрите на лекари и медицински сестри, които приветстват такситата за работата им, се споделят широко в социалните медии, като на един се вижда шофьор в сълзи, когато персоналът започна да ръкопляска, когато влиза в здравен център.

За Саес, чиято съпруга също е таксиметров шофьор, виждането как медицинския персонал изнемогва, беше трудно.

Нинова: Борисов употреби ген. Мутафчийски да му свърши черната работа

Борисов употреби генерал Мутафчийски да му свърши черната работа, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предадоха от пресцентъра на пар...

„За мен тези лекари и медицински сестри са герои, така че се опитвайте да ги успокоите и да предложите някакво рамо, на което да поплачат“, казва той.

Благодарността е най-голямата награда

Извън доброволния труд, малко от 100 000 шофьори на Испания успяват да работят в действителност при силно ограничено движение и ограничаването на броя на такситата от регионалните власти всеки ден.

"Фактурирането е намалено между 80 и 90 процента", казва Тито Алварес от Elite Taxi Barcelona.

"Когато получите възможност да работите, работите добре, защото почти няма таксита. Но не покривате разходите си, защото работите само пет дни в месеца."

Как животът ни ще се върне в нормално русло?

Различните страни започват постепенно да свалят ограниченията заради коронавируса: забрана за излизане от дома, самоизолация, временно ...

Въпреки че парите са „къси“, Саес казва, че най-лошото е знанието, че петима колеги са умрели от вируса.

„Това наистина докосва нерв“, признава той.

"Но се чувствам много спокоен и дори не бих помислил да спра да се занимавам с доброволчество или да правя неща като доставяне на маски или вентили за респиратори. Само виждайки колко благодарни са тези хора е най-голямата награда."

 

Всичко за коронавируса следете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа