Три сценария за Украйна, руснаците се прикриват с трупове на свои другари при Авдеевка (ВИДЕО)

9338
Три сценария за Украйна, руснаците се прикриват с трупове на свои другари при Авдеевка (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Русия не се отказва и не отстъпва и на милиметър от позицията си по отношение на Украйна – това ясно се видя от думите на руския външен министър Сергей Лавров, който говори пред Съвета за сигурност на ООН.

За пореден път Лавров обвини Запада, че той е виновен да няма мирни преговори за Украйна. Лавров обаче се придържаше стриктно към руската пропаганда – Русия никога не е отказвала разговори за мир, но не и със сегашната украинска власт тоест законно избирания украински президент Володимир Зеленски. Припомняме, че когато Зеленски беше избран, режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин по никакъв начин не оспори изборния резултат в Украйна. Сега обаче режимът на Путин систематично отрича правото на Украйна да съществува като суверенна държава, извън руската политическа, културна и икономическа сфера.

Формулата за мир на Зеленски е задънена улица – колкото по-рано Запада го осъзнае, толкова по-добре, повтори за пореден път Лавров. Той отрече и, че Русия се готви за война с НАТО – изказаната от него теза е, че Полша, Финландия и прибалтийските страни говорят за руска атака, за да изнудват Запада да дава повече помощ на Украйна:

Според политолога доц. Искрен Иванов, който говори пред БНТ, има три сценария за войната в Украйна:

  1. Първо – войната да се сдържи в границите на Украйна, но предвид упоритата съпротива на републиканците срещу следващия голям американски военен пакет за Украйна този сценарий почва да става все по-несигурен.
  2. Вторият сценарий - разделяне на Украйна, като окупираните от руснаците украински земи бъдат узаконени и от международната общност като руски.
  3. Третият сценарий е Русия да установи контрол върху ключовите инфраструктурни точки на Украйна тоест да може да упражни натиск върху НАТО да отстъпи от определени райони в Източна Европа.

За намеренията на Русия и какви са вътрешните нагласи там обаче американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) обръща внимание на обширен материал на петербургското издание "Верстка", в който се представят позиции и мнения на анонимни руснаци от по-важни политически и икономически кръгове в Руската федерация. Заключението на ISW на база материала – преобладаващата позиция сред тези кръгове е войната с Украйна да свърши, но Русия да задържи вече окупираното там и "да приключи веднъж завинаги с Украйна", за да може да се съсредоточи в изграждането на руски свят без сериозен досег и без отношения с Европа. С други думи – руските елити са приели зададения от Путин курс за развитие в дългосрочен план и няма да му окажат съпротива, поне за момента.

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

С всеки ден недостигът на боеприпаси почва да става все по-голям проблем за украинската армия. Това сочи репортаж на CNN, който е от фронта – при Бахмут. В репортажа се разказва за личен опит – позиция, обслужвана от гаубица M109 и какво е положението със снарядите за нея. Съотношението по отношението на снарядите сега е 10:1 в полза на руснаците, казва украински командир на артилерийско звено:

На този фон, говорителят на украинските ВВС полковник Юрий Игнат коментира, че в Дания и САЩ текат тренировъчните курсове за F-16 на украински пилоти. Те летят в небето, под ръководството на инструктори, става ясно от думите на Игнат тоест всичко върви по план в това отношение за украинската армия:

За втори пореден ден интензивността на боевете в Украйна остава по-ниска, отколкото беше през втората половина на миналата седмица. Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб през изминалото денонощие по целия фронт е имало общо 68 бойни сблъсъка, което е точно толкова на дневна база, колкото бяха отчетени и в предишната сводка. Най-горещото място е направлението "Маринка" - боевете в Новомихайловка (югозападно предградие на град Донецк) и Григоровка, където са отбити общо 21 руски пехотни атаки. Там обаче има геолокализирани видеокадри от обстрел с дронове, които подсказват украински напредък в мина „Трудовска“, на юг от Красногоровка. При Авдеевка има само 17 отбити руски пехотни атаки, при това от юг са по-малко – 7, вероятно защото руснаците опитват да се укрепят в югоизточния край на града, има и данни за силни руски бомбардировки: Украински военен успех в Русия, руски напредък при Авдеевка: Обзор (ВИДЕО)

(КАРТА) Нито в обзора на руския пропагандист и военен кореспондент Семьон Пегов, нито в този на популярния руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, има данни за какъвто и да е руски успех на фронта – този на "Рибар" всъщност е повторение на последните два дневни обзора на канала.

Интересен репортаж на Радио "Свобода" показва как изглеждат боевете за Авдеевка през очите на оператори на украински военни дронове. Един от тях казва следното – руснаците атакуват често на по-малки групи пеша. Много от тях са без оръжие, без каски и без бронежилетки дори, само с лопати. Задачата им е да стигнат колкото могат по-напред и да се окопаят, за да може да се установи по-близка точка за следващата, по-успешна атака. Използват и труповете на свои убити другари като живи щитове, за да се крият от украинските дронове:

В направленията към Купянск и Лиман продължават да валят руски твърдения за напредък от между 1,5 до 4 километра на запад до Билохоровка (10 километра южно от Кремена) и Хрохмално, към Котляровка и Кисловка, на 20-тина километра югоизток от Купянск. Визуални геолокализирани доказателство за такова нещо няма. Има обаче геолокализирани видеокадри на поне 20 руски военни превозни средства (танкове и БТР-и), които горят след успешен украински обстрел близо до Терно:

На източния бряг на река Днепър, при Кринки (30 километра североизточно от град Херсон), картината е подобна – купища скрап от руска тежка бронирана техника, украинското предмостие в Кринки оцелява. Говорителят на украинското командване „Юг“ капитан Наталия Хуменюк коментира, че руснаците използват различни модели дронове, включително такива, с които да хвърлят бомби по украинските позиции и опитват да изменят тактиката си, за да отблъснат украинците на западния бряг на река Днепър:

Руското военно министерство се хвали със свален украински Су-25 и 6 ракети Storm Shadow през изминалото денонощие.

ОЩЕ: България не е защитена от атака с балистични ракети: Говори зам.-министър Запрянов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Словакия: Фицо и тежката отрова на омразата. Всичко за политическата ситуация там

Ранени във военна академия в Санкт Петербург: Първи данни за удар с дрон (ВИДЕО)*

Има ли бойци на Френския чуждестранен легион в Украйна?

Защо в една германска провинция отменят правописа, включително на матурите

Атентаторът на Фицо се изправя пред съда на 18 май

Водолази спасяват хората: Дъждове и мощни бури удариха южна Германия

ЕК заплаши Microsoft със санкции заради рискове от изборна дезинформация

Русия с агресивен тон към България - нарече управляващите "режим"

Путин: Как развих великолепните си качества? Просто така се получи (ВИДЕО)

Пожар на летище в Русия, взривове в Одеса и Харков (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа