Турция избухна срещу Европейския парламент, отрича, че е недемократична страна

5356
Турция избухна срещу Европейския парламент, отрича, че е недемократична страна
Снимка: Getty images/Guliver

Турското външно министерство осъди "пристрастния и откъснат от реалността" доклад на Европейския парламент за Турция от 2021 г.

"Турция отхвърля пристрастната и нереалистична оценка в доклада на Европейския парламент, основана на повърхностен и недалновиден подход, който пренебрегва ясната необходимост от укрепване на отношенията между ЕС и Турция", се казва в изявлението, предаде БГНЕС.

Ердоган: Европа е в паника заради кризата в Украйна

Турският президент Реджеп Таип Ердоган каза в неделя, че в Европа цари паника заради конфликта в Украйна. „Докато страната ни ус...

Министерството отбеляза, че основното очакване на Турция към Европейския парламент не е той да бъде инструмент в ръцете на "тесногръди" кръгове, а да демонстрира позиция, която насърчава положителното отношение към институциите на ЕС, за да се съживи преговорният процес за присъединяването на Турция към общността. В изявлението се подчертава, че досега позицията на Европейския парламент е противоположна - нещо, което самият ЕП обаче отрича и повтаря и в сегашния си доклад: "Парламентът не може да обоснове промяна на позицията си относно официалното временно преустановяване на преговорите за присъединяване с Турция, които на практика са в застой от 2018 г. насам. Като се противопоставя открито на обвързващите решения на Европейския съд по правата на човека във връзка с делото на Осман Кавала и други, настоящото турско правителство умишлено разруши всички стремежи за възобновяване на процеса на присъединяване към ЕС на този етап."

"По този начин ЕП губи авторитет и доверие в очите на турската общественост. Поради тази причина необоснованите становища в доклада, които касаят демокрацията, върховенството на закона и правата на човека в нашата страна, както и недалновидните политики на една или две държави членки на ЕС по отношение на Егейско море, Източното Средиземноморие и Кипър, са без значение за нас", се казва в изявлението.

В изявлението се посочва още, че Турция очаква всички институции на ЕС да изпълнят задълженията си към Анкара. Министерството на външните работи уточни, че става дума преди всичко за активизиране на процеса на присъединяване на Турция към ЕС, ускоряване на диалога за либерализиране на визовия режим, започване на преговори за подновяване на митническия съюз, разширяване на сътрудничеството в борбата с тероризма и прилагане на доброволния хуманитарен план за реадмисия в рамките на сътрудничеството в областта на миграцията.

Припомняме, че на 7 юни ЕП прие доклад, според който Турция се отдалечава от ценностите и стандартите на ЕС. "Парламентът приветства неотдавнашното леко подобрение на цялостните отношения между ЕС и Турция, по-специално диалозите на високо равнище. За съжаление това засилено сътрудничество съществуваше успоредно с редовните конфликти, тъй като отношенията със съседните държави членки на ЕС продължават да бъдат трудни", пише в доклада. Там се посочва "продължаващото влошаване на положението с правата на човека в Турция". Евродепутатите изразяват съжаление за продължаващия правен и административен натиск върху гражданското общество и защитниците на правата на човека, адвокатите и журналистите. Те призовават ЕК да предостави достатъчно финансиране за продемократичните усилия в Турция.

ЕК: Турция се отдалечава от еврочленството

Правителството на Турция подкопава икономиката си, демокрацията и унищожава независимите съдилища, което все повече отдалечава Анкара о...

Докладът приветства усилията на Турция да продължи да приема най-голямото бежанско население в света и отбелязва постоянното предоставяне на финансиране от ЕС за тази цел, което членовете на ЕП се ангажират да запазят и в бъдеще. Евродепутатите също така подкрепят предложението на Комисията за започване на преговори за актуализиране на взаимноизгоден митнически съюз, но предупреждават, че Парламентът ще подкрепи постигането на окончателно споразумение само ако са изпълнени необходимите демократични условия относно правата на човека и основните свободи, зачитането на международното право и добросъседските отношения.

"В настоящите трудни времена ценностите и принципите, които са в основата на всеки процес на присъединяване към ЕС, не могат да отстъпят пред никакви геополитически обстоятелства. Ето защо Парламентът - а надявам се и всички институции на ЕС - няма да останат безмълвни, когато се сблъскат с настоящата авторитарна спирала в страната. Вместо да си възвърнем доверието - така необходимо в отношенията между ЕС и Турция - сега го губим; безотговорното вето в НАТО и нарастващото напрежение с държавите членки на ЕС са тревожни сигнали за бъдещето, белязано от предизборната ситуация в страната. Ако няма промяна, едва ли процесът на присъединяване ще оцелее още пет години", заяви докладчикът, евродепутатът Начо Санчес Амор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа