Турция не мисли върху прекратяване на миграционното споразумение с ЕС

1130
Турция не мисли върху прекратяване на миграционното споразумение с ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция не обмисля прекратяване на миграционното споразумение с ЕС.

Това заяви зам.-премиера Хуман Куртулмуш.

Ердоган за исканията на ЕС: Няма да променим антитерористичното законодателство

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му няма да промени антитерористичното законодателство, въпреки че това ...

„Ред е на ЕС да изпълни своите задължения. Надявам се, че Евросъюза ще действа съгласно споразумението, като се има предвид колко много направи Турция в тази насока. Прекратяването на споразумението не присъства в нашите планове и ще продължим да изпълняваме нашата част от него, за да постигнем целта”, заяви Куртулмуш след заседание на кабинета, цитиран от МИА.

Споразумението между ЕС и Турция, постигнато на 18 март, ефективно ограничи броя на влизащите мигранти от Близкия изток в Европа и легитимира затварянето на балканския маршрут към Западна и Северна Европа.

Южната ни съседка се съгласи да приема обратно на своя територия всички нелегални мигранти, които се опитват да пресекат Егейско море, за да влязат в ЕС през гръцките острови, припомня БГНЕС.

Същевременно Брюксел се ангажира европейските страни да приемат директно от Турция регистрирани сирийски бежанци, да подпомогнат с допълнителни финанси подобряването на условията за мигрантите на турска територия, да се ускорят преговорите за отпадане на визовия режим за пътуващи турски граждани в шенгенската зона и изобщо преговорите за членство на Анкара в ЕС.

Увеличават се мигрантите, опитващи се да преминат през България

Мигрантите, които решават да минат през България по пътя към Европа, са се увеличили през май месец с над 20 %. Това показва статистика...

Проблемен се оказа въпроса с безвизовия режим, след като Турция отказва да изпълни всичките 72 изисквания за въвеждането му и най-вече да промени антитерористичния си закон.

Преди днешното изказване на Куртулмуш турските власти на различни нива неведнъж са намеквали, че страната ще спре да изпълнява миграционното споразумение, ако няма напредък по преговорите за визите.

В Анкара от края на миналия месец има ново правителство, след като досегашният премиер Ахмет Давутоглу подаде оставка заради предполагаем разрив в отношенията му с президента Реджеп Ердоган. Давутоглу като правителствен ръководител беше един от основните архитекти на споразумението ЕС-Турция.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа