X
 
 

Турция пак започна сондажи край Кипърското крайбрежие

933 1
Турция пак започна сондажи край Кипърското крайбрежие
Снимка: Getty Images
Сондажният кораб „Фатих“ започна своите операции край североизточния бряг на Кипър, заяви турският вицепрезидент Фуат Октай пред Анадолската агенция, предава БГНЕС.

Новините идват, след като Съветът по външни работи на Европейския съюз(ЕС) прие рамка за ограничителни мерки срещу Анкара в началото на тази седмица, насочена към турските власти заради сондажните операции на страната в региона.

Турция ще продължи сондажите за газ край Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че страната му ще продължи със сондажите за газ край остров Кипър и критикува мерките на Европ...

Преди това Анкара изпрати свои кораби в изключителната икономическа зона, за да извършат изследване на въглеводороди, въпреки натиска от Никозия и ЕС. Според Турция корабите й имат пълно право да сондират в средиземноморския регион.

Кипърското правителство вече е предоставило права на изследване в зоната на италиански и френски компании, но Турция продължава да настоява, че има право да проучва природни ресурси в Източното Средиземноморие, което включва гореспоменатата зона.

Ситуацията се влошава от десетилетния териториален конфликт, започнал през 1974 г., когато турските сили пристигнаха на Кипър, твърдейки, че трябва да защитят местните турци от гръцката общност на фона на политическа криза. През 1983 г. „отцепената“ част на острова провъзгласява създаването на турската република Северен Кипър, но в момента тя е призната само от Анкара.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • многозначително!!!!ЧАЕНИ ИСТОРИИ... 1 многозначително!!!!ЧАЕНИ ИСТОРИИ... преди 3 седмици Профил на трол?
    Веднага след срещата в САЩ с патока Доналд-НОВИ СОНДАЖИ...Ето го резултата от взимното бълбукане на чай в Белия дом!!!
Катастрофа е затапила АМ "Тракия"
Катастрофа е затапила АМ "Тракия"

Катастрофа на магистрала "Тракия" задръсти движението. Сблъсъкът е станал на около 25 км преди столицата. Към момента е образувана опашка...