Учените откриха обезпокоителни данни за безсимптомните случаи на коронавирус

9329
Учените откриха обезпокоителни данни за безсимптомните случаи на коронавирус
Снимка: Getty Images/Guliver

Проучване установи, че близо 90% от пациентите, заразени с коронавирус, нямат нито един от трите контролни симптома по време на тестването. Само 16 от 115 доброволци с положителен тест за вируса показват симптоми на заболяването. Учените казват, че техните изследвания подчертават важността на широкообхватното тестване, пише британският вестник Daily Mail, цитиран от "Фокус".

Учените са установили, че почти 90% от пациентите с COVID-19 нямат нито един от трите основни симптома на заболяването в деня на тестването.

Британски изследователи анализираха данни от 36 000 доброволци, които са били тествани за вируса между края на април и края на юни. И само 16 от 115 души, които са имали положителен тест за COVID-19 в деня на вземане на проби, са имали треска, кашлица или загуба на вкус или мирис - единствените симптоми, изброени от Националната здравна служба (НЗС) на Великобритания.

Дончев: Очакваме финансиране от 6,2 млрд. евро за възстановяване

В момента няма риск от загуба на европейски средства, увери вицепремиерът Томислав Дончев, попитан може ли да се стигне до спиране на е...

Когато умората и задухът са били добавени към списъка на „основните“ симптоми, само 23% от изследваните са имали предупредителни симптоми.

Въпреки че 158-те души в проучването са страдали от поне един от трите явни симптоми по време на тестването, само 10 процента от тях са имали вируса. Това добавя към доказателствата, че хиляди хора, страдащи от подобни на коронавирус симптоми, трябва да бъдат тествани тази зима, защото това е единственият начин да се разбере дали са заразени.

Изследване от University College в Лондон предполага, че поне 70% от случаите на COVID-19 в Обединеното кралство може да са безсимптомни. Но други проучвания казват, че действителният брой е много по-малък, тъй като фалшиво-положителни резултати при тестовете могат да доведат до неправилна диагностика на вируса.

Това означава, че правителственият режим на тестване, при който хората се тестват само когато показват симптоми на вируса, може да пропусне хиляди „скрити“ предавания и инфекции, разпространяващи се в цялата страна.

Още специалисти ще могат да издават направление за PCR тест

"На мен ми се струва, че повече ще върши работа това,  че ще увеличим значително лимита, не ние - НЗОК, на четири вида специали...

Две проучвания, публикувани през септември, предоставиха допълнителна представа за ролята на безсимптомните разпространители, които представляват около половината от заразените.

Проучване на южнокорейски случаи на COVID-19 установи, че асимптоматичните пациенти имат същия вирусен товар като пациентите с признаци на заболяване, като треска, нова и упорита кашлица или нова загуба или промяна във вкуса или миризмата. Вирусното натоварване е мярка за това колко вирусни частици циркулират в тялото на човек и колко е вероятно те да предадат вируса на другите, например чрез кашляне или говорене. По-рано се предполагаше, че тези без явни симптоми са заразени с по-малко вирусни частици и следователно е по-малко вероятно да го разпространят.

Но някои изследвания показват, че асимптоматичното разпространение е причина за по-голямата част от предаването на болестта, като се има предвид, че хората не се изолират, освен ако не знаят, че имат коронавирус.

Задачата за откриване на броя на асимптоматичните случаи изглежда много трудна, тъй като се основава на случаен скрининг на хора, което може да даде смесени резултати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа