Украинската полиция отказа да поеме отговорност за двама от убитите в Киев

14676
Украинската полиция отказа да поеме отговорност за двама от убитите в Киев
Снимка: Getty Images/Guliver

Украинската полиция потвърди, че двамата младежи, които загинаха първи при последните сблъсъци със силите на реда, са починали от огнестрелни рани, но отказа да поеме отговорността са тяхната смърт.

"Причината за смъртта на двамата мъже е огнестрелни рани", се казва в изявление на украинския вътрешен министър, предаде БГНЕС.

Полицията идентифицира жертвите като Сергей Нигоян от промишлената закона на Днепропетровск и Михаил Жизневски от Беларус. В изявление на полицията се казва, че Нигоян е бил убит с едри сачми, а Жизневски е починал от ловен куршум. Полицаите не е използвала типа амуниции, с който двамата младежи са били убити при сблъсъците на улица "Грушевски" в Киев.

"Полицията и вътрешните войски, които защитават обществения ред не са използвали оръжия срещу тях", каза Виталий Сакал, първи заместник-началник на дирекция Разследвания в украинското Министерство на вътрешните работи. Следователите са започнали разследване на употребата на огнестрелни оръжия. Сакал изказа предположение, че някой иска да "предизвика ескалация на конфликта и да оправдае употребата на огнестрелно оръжие от протестиращите".

"Вече се знае, че телата са били местени и че няма свидетели на случилото се", се казва в полицейското изявление.

Активисти на опозицията, влезли в схватка с полицията, твърдят, че петима души са били убити през последните дни, а четирима от убитите са били простреляни в главата.

Сблъсъците от тази седмица идват след три месеца на протести срещу отказа на украинския президент Виктор Янукович да подпише споразумение за асоцииране с ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com