Украински военен началник каза какво му трябва за разгром на Русия в Черно море

5159
Украински военен началник каза какво му трябва за разгром на Русия в Черно море
Снимка: Russian Military

Украинските военни и за миг не ги напуска мечтата да станат пълновластни владетели на Черно море, пише svpressa.ru. За целта категорично се отхвърля досегашната доктрина за „москитния флот”.

В този дух е едно скорошно интервю на местни журналисти с началника на Генералния щаб на украинската армия генерал-полковник Руслан Хомчак. На въпрос дали изграждането на „москитния флот” влиза в неговите приоритети, той се изказал категорично: „Само не „москитен флот!” – отсякъл той. „В НАТО никой не прави техника, в която трябва да загине човек. Навсякъде говорят, че ти си длъжен на всяка цена да изпълниш поставената задача, но всички усилия са насочен към това ти да останеш жив.”

След това генерал Хомчак „изплюл камъчето”: „На мен ми трябва корвета. Въпросът обаче не е към мен, а към политиците и икономистите. Все ми е едно откъде ще докарат корвета. На флота са необходими четири корвети. Това е минимумът, който сега ни е нужен.”

Че Киев наистина разчита в близките години по неизвестен начин да придобие именно четири ракетни корвети, тази седмица потвърди и заместник-министърът на отбраната Александр Миронюк.

В интервю за киевското издание Defense Express той заяви, че след подписания меморандум с Турция работата по придобиване на корветите продължава, което ще позволи на украинския корабостроителен отрасъл да се изправи. Именно затова в плановете на командването на ВМС е заложено украинският флот да има четири корвети. Въпросът е в получаването на технологии и тяхното използване в украинските корабостроителници.

През последните 25 г. Украйна направи няколко почти безуспешни опита да възстанови украинското корабостроене, например в Николаев, където някога се правеха най-големите бойни кораби в СССР.

Руският Черноморски флот ще проведе съвместни учения с НАТО

Кораби от Черноморския флот на Русия ще участват в международното учение „АМАН-2021”, което ще се състои през следващия фев...

Пример е скоро произведеният и излязъл на ходови изпитания в Черно море среден разузнавателен кораб „Лагуна”. База за него е ръждясващият в завода корпус от почти 30 г. на риболовния траулер „Эгет”.

Всъщност Киев възнамеряваше да строи собствени корвети върху основата на отлично усвоените от съветско време „Албатрос” – малък противоподводен кораб проект 1124М с водоизместимост 1200 тона.

Русия обаче се зае да строи своите най-нови корвети проект тип „Стерегущий” (1800 тона) с противокорабни крилати ракети „Ураган” на борда и това направи „Албатросите” безперспективни.

Така с роди проектът за корветата „Владимир Велики”, 1,5 пъти по-голям от „Стерегущий”, а това означава по-голям набор от въоръжения: френски противокорабни крилати ракети Exocet с далечина 180 км, италианската 76,2-мм корабна универсална установка OTO Melara, швейцарската 35 мм зенитна „Ерликон Милениум”, съвместни френско-италиански леки противоподводни торпеда MU90/IMPACT.

Проектът за „Владимир Велики” стартира през 2011 г., обаче и той също се запъна. Естествено ставаше дума за пари. Отначало бяха предвидени четвърт милиард евро, но се оказа, че трябва цял годишен военен бюджет. През 2014 г. работите са прекратени за първи път при готовност на кораба 43%.

Кой принуди Германия да се откаже от своя противоракетна система?

Американското правителство оказало натиск над разработваната от Германия своя система за противоракетна отбрана Taktisches Luftverteidi...

Главният украински корабен оръжейник кап. 1 ранг Махно съвсем сериозно заявил: „За построяване са планирани 10 кораба. Тогава ние ще преградим Средиземно море, част от Индийския и Атлантическия океани... Нашите инженери взеха космически технологии от Днепропетровск и се получи такава „играчка”, каквато няма никой в света. Руснаците ще строят корвети върху основата на нашия украински проект.”

Всички други проекти също се провалиха. В тази обстановка се появи безумната идея за „москитния флот”. Негов идеолог стана бившия зам.-началник на ГЩ ВСУ Игор Кабаненко. Командващият ВМСУ вицеадмирал Сергей Гайдук изрази остро несъгласие да се харчат пари напразно, защото бронираните катери са обречени на гарантирано унищожаване още щом излязат от базите си.

Самият Гайдук още през януари 2016 г. обеща да осигури дострояването поне на „Владимир Велики”. Не след много време той се отметна: „Нашите планове предвиждат до 2020 г. да възродим в състава на ВМС подводните сили в състав 2-4 подводници. Те трябва да станат елитен флот и важен боен, морално-психологически и сдържащ фактор в региона”.

Превод: Ганчо Каменарски

Още: Руският Черноморски флот ще проведе съвместни учения с НАТО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа