Украинският здравен министър към руските лекари: Вашите военни стрелят по линейки, унищожават болници, а вие не правите нищо

2225
Украинският здравен министър към руските лекари: Вашите военни стрелят по линейки, унищожават болници, а вие не правите нищо
Снимка: стоп кадър

Украинският министър на здравеопазването Виктор Ляшко отправи емоцинално и категорично обръщение към своите колеги лекари в Русия. Позицията му е адресирана освен към руските лекари, към всички останали здравни работници и учени, ангажирани в сферата на здравеопазването в Русия, пише medicalnews.bg.

Апелът на Ляшко е придружен и със снимки, които показват семейства с много деца, скрити в бомбоубежища в Украйна, както и разрушения.

„Като лекар към лекарите, като министър на здравеопазването на Украйна се обръщам към вас. Не ви изпращам заявка, а ясно съобщение! Все още ли смятате, че в Украйна има така наречена “военна операция”, която няма нищо общо с вас или работата ви? Не, не е! Украйна е във война! Дори не война, а борба с тероризма, координирана от вашия президент“, заявява Ляшко.

„Това е тероризъм, защото вашите военни обстрелват мирни квартали на нашите градове, стрелят по линейки, унищожават болниците ни с бомби, отказват да донесат лекарства и храна в болниците“, продължава украинският здравен министър. Убиват деца, продължава той, посочвайки, че към момента във военния конфликт са починали 16 украински деца, а 45 други са ранени и спасени от лекарите в Украйна.

„Но дори на шестия ден от войната онези от вас, които положиха Хипократовата клетва и обещаха да „пазят чисти и святи моя живот и моето изкуство“, просто гледат как действията на вашия лидер водят до хуманитарна катастрофа“, продължава Ляшко, който е лекар по професия. Той осъжда колегите си в Русия, че не са предприели никакви действия за осъждане и спиране на войната в Украйна или „поне за солидарност с колегите си от професията, да не говорим за осъждането на смъртта на невинни хора“.

Продължавате да мислите, че това се случва някъде там и не ви засяга. Не е “там”. Тук е! В свободна и независима Украйна, подкрепена от целия цивилизован свят!, подчертава Ляшко.

Той предупреждава и медицинската общност за риска от наложените на Русия санкции.

„И вие, лекари и учени, скоро ще усетите ефекта от санкциите, наложени от световната общност срещу вашата държава, които се опитват да обуздаят този луд поход. Скоро ще усетите какво е да си без лекарства от водещи световни производители, които няма да дойдат при вас в страна, която вече е игнорирана от целия свят“, предупреждава украинският здравен министър.

„Ще почувствате това, което чувствам аз днес, когато поради действията на окупаторите, дошли от вашата страна, не мога да доставя лекарства до градовете, където се водят боеве по пътищата и в околността. Лекарства, които трябва да спасят нечий живот“, посочва още Ляшко.

„Скоро ще гледате в очите на своя пациент, на когото няма да можете да помогнете, и ще се чудите „Защо не отидох на площада на 24, 25 февруари,… февруари или 1 март, за да спра войната”. Вече сте изключени от световните професионални медицински асоциации. Ще бъдете лишени и от възможността да публикувате в световни научни списания. Вече сте лишени от възможността да посетите повечето страни по света и да участвате в световни конгреси и да видите иновативни разработки в медицинската индустрия.

Ако това ви устройва, продължете да не забелязвате военната агресия на Руската федерация срещу Украйна“, казва още Ляшко.

„Ако не, и искате да продължите да посвещавате живота си на това, което някога е била тази тази професия – да помагате на човечеството, ако в сърцата ви е останало това, което има в сърцата на украинските лекари, излезте на улиците.

Осъдете войната открито! Не се страхувайте! Кажете истината на пациентите си. Помогнете на украинците, спасете света“, завършва призива си украинският здравен министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа