Украйна свали повече от 20 руски дрона при среднощна атака срещу Киев (СНИМКИ)

7276
Украйна свали повече от 20 руски дрона при среднощна атака срещу Киев (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Русия е осъществила атака с дронове тази нощ по Киев, като взривове са отеквали из украинската столица и околностите ѝ в продължение на близо два часа, предаде Ройтерс. Отломки от дроновете са падали в централни квартали на града, допълва агенцията, като цитира местни представители.

Украинските сили за противовъздушна отбрана са свалили повече от 20 дрона, насочени към Киев през нощта, съобщиха властите на града. Според справката на украинските ВВС общо са свалени 26 дрона клас "Шахед" от 33 изстреляни.

"Безпилотните самолети навлязоха в столицата на групи и от различни посоки", написа в Telegram Сергий Попко, ръководител на Киевската градска военна администрация, съобщи "Укринформ".

Още: "Ще ви избием всички": Как гласуват украинците на провежданите от Путин избори в окупираните части (ВИДЕО)

"Силите за противовъздушна отбрана успяха да унищожат повече от две дузини вражески БЛА (безпилотни летателни апарати)", каза той и добави, че точният брой ще бъде обявен от военновъздушните сили на Украйна.

Сътрудници на Ройтерс са чули поне пет взрива в Киев, а кадри в украинските медии показват редици повредени автомобили.

Властите призоваха хората да останат в убежищата, тъй като системата за противовъздушна отбрана е изсипала "дъжд от отломки" върху столицата.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че един човек е ранен в историческия квартал "Подил", а пожар е избухнал в близост до един от градските паркове. Освен в "Подил", парчета от дронове са паднали в кварталите "Дарницки", "Соломянски", "Шевченковски" и "Святошински", информират Кличко и градската военна администрация.

Още: "Отдел за мокри поръчки": Ударният елит на Зеленски във войната с Русия

В квартал "Шевченковски" отломките от дрон са предизвикали пожар в апартамент, но той е бил бързо потушен. Няма информации за ранени там, написа в приложението Telegram Сергий Попко, началник на Киевската военна администрация.

Ройтерс отбелязва, че за момента няма коментар от руска страна. Агенцията напомня, че в сряда руска атака уби 17 души в източния град Константиновка, цитирани от БТА.

Ответен удар

На този фон руското министерство на отбраната заяви, че въоръжените сили на Русия са унищожили три катера на украинската армия, предаде Ройтерс.

Контролираната от Кремъл руска държавна информационна агенция ТАСС уточнява, че според ведомството моторните лодки са производство на САЩ - "Уилард сийфорс". Те са били унищожени от морската авиация на Черноморския флот на Русия в близост до Змийския остров (територия на Украйна в Черно море, отстояща на около 50 километра от делтата на река Дунав - бел. ред.).

Още: "Гепард" сваля руски дронове: Впечатляващо ВИДЕО

Министерството на отбраната на Русия информира също така, че руската противовъздушна отбрана е унищожила рано тази сутрин и осем украински дрона над Черно море в близост до анексирания от Русия през 2014 г. Кримски полуостров. Ройтерс уточнява, че не е имало коментар и от двете страни.

Вчера обаче в Симферопол имаше голям взрив и пожар, също и във Феодосия. Специално за столицата на Крим обясненията на руските пропагандисти бяха за "горски пожар":

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия ли стои зад опита за атентат срещу премиера на Словакия?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 16.05 - Гняв заради укрепленията в Харков

Втора нощ: Дъжд от ракети ATACMS по летище "Белбек" в Крим (ВИДЕО)

Полицията разпитва съпругата на атентатора срещу Фицо

Фицо е в съзнанение след опита за атентат

ЕС: Косово и Сърбия не могат да се разберат за валутния спор

В Холандия най-сетне се разбраха за правителство

6 приказки, които Путин разказва на руснаците - едно пропагандно сладкодумие

НАТО предупреждава Грузия за стъпка в грешна посока (ВИДЕО)

Появи се ВИДЕО от разпита на атентатора на Фицо: Ето какво каза той

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа