Ултиматум на Германия по случая с Навални

2527
Ултиматум на Германия по случая с Навални
Снимка: Getty Images/Guliver

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че очаква Русия да действа във връзка с инцидента с Алексей Навални в следващите дни, в противен случай Берлин ще обсъди ответни мерки с партньорите си, съобщава РИА Новости.

Според Маас нападението срещу Навални е извършено с използване на международно забранен летален агент за химическа война, предаде БГНЕС.

„Ди Велт“: Русия практически е неуязвима от санкции на Запада

Натрупването на златни и валутни резерви от Русия през последните години прави страната практически неуязвима пред потенциални нови ико...

На въпроса колко сигурен е, че руската държава стои зад ситуацията с Навални, Маас отговори, че има много индикации за това и следователно руската страна сега е изправена пред предизвикателство.

Ние възлагаме големи надежди на руското правителство в разрешаването на това тежко престъпление. Ако то няма нищо общо с нападението, в негов собствен интерес е да го докаже с факти, добави Маас.

Навални е хоспитализиран в Омск на 20 август, след като му прилошава в самолета. Въз основа на резултатите от изследванията омските лекари нарекоха основната диагноза метаболитно разстройство, което предизвика рязка промяна в кръвната захар. Все още не е ясно какво го е причинило, но според омските лекари не са открити отрови в кръвта и урината на Навални.

По-късно Навални е транспортиран със самолет до Германия. В сряда германското правителство заяви, позовавайки се на военни лекари, че Навални е бил отровен с вещество от групата токсични бойни агенти "Новичок". В тази връзка Кремъл заяви, че Берлин не е информирал Москва за своите констатации, а руското външно министерство подчерта, че Русия очаква отговор от Германия на официално искане по тази ситуация.

НАТО иска от Русия да разкрие програмата за производство на „Новичок“

НАТО настоява Русия да разкрие всички подробности от програмата за производство на токсични вещества от групата "Новичок" пред Организа...

В деня на хоспитализацията на Навални прокуратурата и полицията започнаха проверките си. От руското посолство в Берлин заявиха, че очакват от германската страна най-бързия отговор на искането на руската генерална прокуратура от 27 август за правна помощ по делото Навални. Русия се интересува и иска да изясни ситуацията, за това ни е необходима информация от Германия, която все още не е налична, каза Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент. Разследващи действия по ситуацията с Навални де факто продължават, ако се потвърди наличието на отровно вещество, разследването ще бъде открито и де юре, отбеляза Песков. / БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа