X
 
 

ЮНЕСКО: 9 от 10 убийци на журналисти в цял свят не са наказани

583 0
ЮНЕСКО: 9 от 10 убийци на журналисти в цял свят не са наказани
Снимка: Getty Images/Guliver
Близо 90% от отговорните за убийства на журналисти между 2006 и 2018 г. в цял свят не са наказани. В този период са убити 1109 журналисти, съобщиха от ЮНЕСКО - организацията за образование, наука и култура на ООН, предаде БГНЕС.

Тези престъпления са се увеличили с 18% между 2014 и 2018 г. , в сравнение с предходните пет години, се казва в документа на ЮНЕСКО, който бе разпространен във връзка с Международния ден за слагане край на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти, който се отбелязва днес.

Анна Заркова: Българската журналистика предава Богу дух

"Българската журналистика, както се вижда, предава вече Богу дух." Тази тъжна констатация направи българската журналистка Анна Заркова...

"С кампанията #KeepTruthAlive, вниманието ще бъде насочено към това, че нападенията не се извършват само срещу чуждестранни кореспонденти, далеч от очите на обществеността, в зони на военни конфликти. Вниманието ще бъде насочено към журналистите по места, работещи по теми, свързани с корупция и политика, извън зони на конфликти, които са 93% от убитите журналисти през последното десетилетие", подчерта генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле.

В ЮНЕСКО смятат, че "отговорни за тези престъпления са всички онези, които поставят журналистите в опасност, които убиват журналисти и тези, които не правят нищо, за да се сложи край на това насилие".

Статистиката излиза в Деня на журналистиката - какво представлява той в  България, вижте в този материал!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители