Унгария чества националния си празник, почитаме паметта на Шандор Петьофи и Лайош Кошут

12935
Унгария чества националния си празник, почитаме паметта на Шандор Петьофи и Лайош Кошут
Снимка: sxc.hu

Унгария отбелязва 168 години от избухването на Революцията и борбата за свобода от 1848-1849 г., която е едно от най-значителните събития от новата история на страната. Основна действаща фигура е Лайош Кошут, който по това време е министър на финансите на Унгария.

През втората половина на 1848 г. и началото на 1849 г. отношенията между унгарското правителство и Хабсбургите рязко се влошават, в резултат на което през април 1849 г. унгарският парламент обявява детронирането на Хабсбургската династия. Хабсбургите и част от унгарците, лоялни към краля, смятат това решение за противоконституционно. Неспособни сами да се справят с въстанието, Хабсбургите извикват на помощ армията на руския император и потушават въстанието в Унгария. Стотици борци за свобода са екзекутирани, осъдени или бягат в емиграция. В периода 1849 – 1867 г. унгарското национално движение е сломено, а Унгария е анексирана от Австрийската империя.

Орбан: Ако приема миграционния план, ще ме обесят на уличен стълб в Будапеща

Унгарският премиер Виктор Орбан открито се противопостави на споразуменията, постигнати на срещата ЕС-Турция, предава македонското елек...

След разгрома на унгарската революция, Кошут заедно с около 6000 свои сподвижници през 1850 г. пресича границата с Османската империя и се установява последователно във Видин, Шумен и Кютахия (Мала Азия). Семейството му се присъединява към него и през септември 1851 г. с помощта на САЩ Кошут отпътува първоначално за Франция с намерение да я прекоси на път за Англия, но не получава разрешение от Наполеон III, след това през Гибралтар отпътува за Англия, където прекарва три месеца и след това за Америка. Навсякъде е посрещан тържествено като борец за свобода и демокрация, а срещата му с Ейбрахам Линкълн е организирана специално, като Линкълн го нарича „най-достоен и изтъкнат представител на каузата за гражданска и религиозна свобода на континента Европа“.

Кошут се завръща в Европа и живее осем години в Англия, където се сприятелява с Джузепе Мацини. Опитва всяка възможност за освобождението на родината си от Австрия. По време на Кримската война се опитва да сформира унгарски легион, но не успява. В средите на унгарската емиграция настъпват раздори и се появяват все повече негови противници. През 1859 г. заминава за Италия и се установява в Торино.

През 1867 г. в резултат на така нареченият „Компромис“ (на немски: „Ausgleich“; унгарски: „Kiegyezés“) Австрийската империя е преобразувана в дуалистична монархия – Австро-Унгария. Кошут остро се противопоставя на този акт с отворено писмо, публикувано предишния ден, в което казва, че в това съглашение вижда смъртта на нацията. Той отказва да се възползва от дадената амнистия и прекарва остатъка от живота си в Италия.

Българската традиция в култа към Лайош Кошут е уникална. Освен в земите с унгарско население в Карпатския басейн (Трансилвания, Войводина, Южна Словакия), България е единствената страна, в която от 1849 г. до наши дни тази традиция се поддържа непрестанно. Нейни основни средища са градовете Шумен и Видин, където унгарско-полската емиграция оказва непосредствено влияние върху местното население и по този начин оставя ярки следи в българската културна история.

Училищата в Унгария останаха полупразни заради протест

Училищата в цяла Унгария са полупразни в понеделник, след като родителите са задържали децата си у дома в резултат на бунт срещу реф...

По повод унгарския празник днес от 16:00 часа в София ще бъдат положени венци на паметните плочи на Шандор Петьофи и Лайош Кошут.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com