Унгария първа в ЕС ще ваксинира тийнейджъри срещу COVID-19

717
Унгария първа в ЕС ще ваксинира тийнейджъри срещу COVID-19
Снимка: iStock/Guliver

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви в края на април, че тийнейджъри на възраст между 16 и 18 години ще могат да получат ваксината на Pfizer. Повече от 90 000 млади хора вече са се регистрирали, като е необходимо родителско разрешение, съобщава Евронюз.

17-годишният Тамас Сефер е решил да се ваксинира, за да защити семейството си, тъй като вярва, че това може да е пътят към „нормален“ живот:

Унгария отлага планираното отваряне на училищата с още 3 седмици

Вчера ръководителят на кабинета на унгарския министър-председател Виктор Орбан Гергели Гуляш беше доволен от новината за отварянето на ...

"Очаквам с нетърпение да получа ваксината. Когато за първи път беше обявено, че моята възрастова група може да бъде ваксинирана, се поколебах..., но няколко седмици преди да започнат официално ваксините, знаех, че да, трябва да се ваксинирам."

Вирусът не е безразличен към младите хора, според вирусолога Миклош Русвай. Симптомите на COVID често се появяват месеци след прекарване на инфекцията, поради което Русвай казва, че е важно по-младите хора да получават ваксината.

"6 до 11-годишните вече се ваксинират в пилотни групи. Вярвам, че до есента, когато започва следващата учебна година, всички деца в училищна възраст ще могат да ходят на училище ваксинирани", уверен е Русвай.

В Унгария има шест ваксини. Освен Pfizer/BioNTech, единствената одобрена за тийнейджъри, на разположение са и Moderna, AstraZeneca и Johnson&Johnson, както и китайската Sinopharm и руската „Спутник V“.

Отпускат мерките в Унгария, но при едно условие

Унгария ще започне поетапно облекчаване на рестрикиците, въведени заради коронавируса, до дни, обяви унгарското правителство, пише "Дар...

Досега почти 4,5 милиона души от 9,7 милиона жители на Унгария са получили първата си доза. Според правителствените планове до средата на юни всички унгарци, желаещи да получат ваксина, разработена от Запада, могат да бъдат ваксинирани.

"Имаме семейства, които резервират почивки, а мама и татко са ваксинирани. Но техните 18-годишни, 16-годишни и 14-годишни не са. А всички те могат да се заразят и да предадат вируса. Това е много объркващо бъдеще за нас“, каза д-р Даниел Алтман, професор по имунология в Имперския колеж в Лондон пред Евронюз.

"Докато се придвижваме през фазите на тази пандемия, едно от нещата, към които всички се опитваме да погледнем, е как ще изглежда връзката ни с вируса през следващата година, след пет или десет години. Единственият начин, по който наистина ще го победим, е ако нямаме големи сектори от нашето население, предаващи вируса помежду си в училища и колежи."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа