Унгария разработва геотермални извори като алтернатива на руския газ

2883
Унгария разработва геотермални извори като алтернатива на руския газ
Снимка: iStock

В инсталации, изрисувани с птици и таралежи, горещата вода от дълбоките подземни етажи се насочва за производство на енергия и топлина за хиляди домакинства в третия по големина унгарски град Сегед.

Експертите твърдят, че проектът, обявен за най-голямата реконструкция на градската отоплителна система в Европа, може да послужи като модел за други градове на континента, тъй като държавите от ЕС се опитват да се откажат от руския газ след инвазията на Москва в Украйна.

"Геотермалната енергия е местна, достъпна и възобновяема, така че защо да не я използваме", казва геологът Тамаш Меджиес пред АФП край наскоро завършен сондаж в средата на жилищен квартал.

Градът със 160 000 души население, разположен на около 170 км южно от Будапеща, е един от 12-те в централноевропейската държава без излаз на море, в които има геотермално централно отопление.

Когато системата бъде напълно изградена през следващата година, 27 кладенеца и 16 отоплителни инсталации ще подават геотермално загрята вода по 250 км тръби за отопление на 27 000 апартамента и 400 нежилищни потребители.

Това е най-голямата геотермална градска отоплителна система в Европа извън Исландия, но за разлика от исландската столица, отоплителните системи в Сегед са изградени за работа с газ.

Унгария, която е член на ЕС, покрива 65% от нуждите си от петрол и 80% от нуждите си от газ с внос от Русия.

"Този жилищен проект е построен през 80-те години на миналия век. Оттогава досега сме изгорили милиони кубически метри вносен руски газ, за да затоплим студената вода в тези апартаменти", казва Меджиес.

Но сега "направихме сондаж и получихме гореща вода под краката си", каза той за проекта, чиято стойност от над 50 млн. евро е частично покрита от фондовете на ЕС.

Той добави, че проектът може да бъде "модел" за градове в части на Франция, Германия, Италия или Словакия, които са богати на геотермални находища.

Според експертите геотермалната енергия е недостатъчно използван източник на възобновяема топлинна енергия в Европа.

"Развитието на геотермалното градско отопление в Сегед е лесен за възприемане пример в много региони на Европа", казва Ладислав Рибах, експерт в Института по геофизика в Цюрих, Швейцария.

Лайош Керекеш от Регионалния център за изследване на енергийната политика заяви пред АФП, че повече от 25 % от населението на ЕС живее в райони, подходящи за геотермално централно отопление.

Много преди войната в Украйна Балаж Кобор, директор на отоплителната фирма Szetav в Сегед, започва да проучва как градовете могат да използват геотермална енергия и "чука на вратите на вземащите решения".

През 2015 г. градската община назначава него и Меджис да инициират интегрирането на възобновяеми енергийни източници в централното отопление.

"За да отоплява града годишно, фирмата изгаряше 30 милиона кубически метра газ и произвеждаше около 55 000 тона въглеродни емисии всяка година", казва Кобор.

Учени ще пробиват гигантска дупка за получаване на енергия от Земята (ВИДЕО)

Учени от компанията Quaise, основана преди две години, възнамеряват да счупят световния рекорд и да пробият гигантска дупка в Земното к...

"Самият град беше най-големият източник на въглеродни емисии", добави той.

Според Кобор замяната на газа с геотермална енергия ще намали емисиите на парникови газове в града с 60 % - около 35 000 тона - годишно.

Ако подобни малки и средни градове преминат към геотермално отопление, това ще бъде "голяма стъпка към въглеродно неутрална, устойчива Европа", каза той.

Заобиколена от планинските вериги на Карпатите и Алпите, Унгария и особено районът около Сегед образуват басейн, в който горещата вода с температура 92-93°C се събира на дълбочина до 2000 метра под земята.

В съоръжения, разположени в близост до кладенците, "топлообменници", състоящи се от стотици метални панели, прехвърлят топлината към водата в тръбопроводни вериги, които обслужват различни квартали.

Орбан: Унгария трябва радикално да увеличи отбранителния си капацитет

Унгария ще ускори програмата си за развитие на отбраната, заяви министър-председателят Виктор Орбан пред държавното радио, предаде БГНЕ...

Самата геотермална вода не влиза във веригите, а отново навлиза в земята чрез "реинжектиращ" кладенец наблизо, обяснява Медгис.

В друг квартал шумна бормашина постепенно си проправя път все по-надълбоко в земята, като добавя участъци от тръби.

Периодът на сондиране отнема около три месеца, казва Меджис.

И макар че жителите виждат и чуват работата на сондажите, след приключването ѝ те не забелязват промяна на източника на топлина в домовете си.

"Радиаторите и чешмяната вода са толкова топли, колкото и преди. Не усещам никаква разлика", казва пред АФП Габриела Маар Пало, 50-годишна чиновничка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа