Юнкер: Турция се отдалечава от ЕС с "гигантски стъпки" и сама си е виновна

2587
Юнкер: Турция се отдалечава от ЕС с "гигантски стъпки" и сама си е виновна
Снимка: Getty Images/Guliver

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Турция е изцяло виновна за лошото състояние на присъединителните й преговори с ЕС и с действията си страната се отдръпва от Европа много бързо.

„Турция се отдръпва от Европа с гигантски стъпки“, каза Юнкер по време на годишна конференция с европейските посланици в Брюксел. По време на изказването си председателят на ЕК заяви също, че решението за окончателното прекратяване на опитите на Анкара за влизане в ЕС зависи изцяло от турския президент Реджеп Ердоган.

В материал за германското издание „Бил дам Зонтаг“ миналия месец Юнкер написа, че ръката на Европа остава протегната към Турция, но страната също трябва да покаже желание и да приеме основните европейски ценности.

Отношенията между Анкара и Брюксел станаха особено обтегнати след масовите чистки в турските медии, образователна система, администрация и полиция след неуспешния опит за преврат от лятото на миналата година. Допълнително влошаване настъпи и след референдума за разширяване на президентските правомощия в страната през април, предаде БГНЕС.

Юнкер коментира и темата за Русия.

Сигурността на ЕС не може да бъде гарантирана без Русия, затова Брюксел и Москва трябва да работят за подобряване на двустранните отношения, заяви той.

"Подобряването на отношенията зависи и от Русия, и от нас. Невъзможно е да се изгради европейска сигурност през следващите години без Русия", предупреди той.

Дипломатът призова посланиците на ЕС да "формулират реалистична реторика в отношенията с Руската федерация, без да компрометират основните принципи на Европейския съюз".

По неговите думи ролята на ЕС на световната сцена намалява и това ще продължава. Една от причините е намаляващото и застаряващо европейско население и отслабената икономика.

„В момента нашият брутен вътрешен продукт възлиза на 24-25% от глобалния, а за 10 години ще падне до 20%”, каза Юнкер.

Той апелира страните от блока да се стремят към съвместна защита на своите интереси в света. Председателят на ЕК също така посочи, че общата икономическа ситуация на Стария континент бавно, но постоянно се подобрява, включително ръстът на заетостта и спадът на държавния дълг. Според него, миграционната ситуация също започва да се стабилизира постепенно.

Жан-Клод Юнкер каза още, че Великобритания първо трябва да се съгласи с условията по развода си с Брюксел, а след това да преговаря за отношенията след Брекзит.

"Трябва да е съвсем ясно, че няма да започнем преговори за бъдещите отношения преди да се разрешат всички отделни въпроси", предупреди той.

Дългогодишният поддръжник на по-тясната интеграция в ЕС посочи, че е разочарован от подхода на британското правителство към преговорите.

ЕП прие резолюция за прекратяване на преговорите за членство с Турция

Европейският парламент прие резолюция, призоваваща страните от ЕС да преустановят преговорите за членство с Турция, ако властите в стра...

"Прочетох с необходимото внимание всички документи за позицията на Обединеното кралство, но никой от тях не ме удовлетворява. Има голям брой въпроси, които трябва да бъдат решени", заяви политикът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин обгрижва касапите от войната: Безплатно висше образование за върналите се от фронта

Дронове с автомати и ракети: Ново оръжие от САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Руската църква ще изпраща 1300 свещеници на фронта: За упокой или за подкрепа на руската армия? (СНИМКИ)

Шолц с груба шега на гърба на украинците защо не е готов да им даде ракети "Таурус" (ВИДЕО)

Пожар в немска фирма, произвеждаща оръжия за Украйна (ВИДЕО)

Естония ускорява развитието на отбранителната си индустрия

Италия предоставя на Украйна още една система за противовъздушна отбрана SAMP-T

Русия може да превземе балтийските страни за 7 дни, реакцията на НАТО ще се забави

Камерън разреши на Киев да обстрелва Русия с британски оръжия (ВИДЕО)

Шарл Мишел: Свободната преса е гарант за демокрацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа