Уточнение от Украйна: Зеленски не каза, че руснаците са превзели Бахмут

4607
Уточнение от Украйна: Зеленски не каза, че руснаците са превзели Бахмут
Снимка: Getty Images

Изглежда, че Володимир Зеленски не е признал, че руснаците вече контролират Бахмут. Това става ясно от уточнение на прессекретаря му часове след като украинският президент заяви в кулоарите на срещата на Г-7 в Хирошима, че градът е разрушен и "остава само в сърцата ни".

ОЩЕ: Зеленски: Бахмут е само в сърцата ни, там не остана нищо

Папата назначи свой кардинал да поведе мисия за мир в Украйна

Папа Франциск възложи на кардинал Матео Дзупи, архиепископ на Болоня и председател на Италианската епископска конференция, да поведе ми...

Запитан преди срещата с президента на САЩ Джо Байдън в Япония дали градът все още е в ръцете на украинците, след като руснаците заявиха, че са го превзели изцяло, Зеленски заяви пред репортери: "Мисля, че не".

По-късно прессекретарят на Зеленски уточни, цитиран от "Ройтерс", че лидерът на Украйна е отговорил на друга част от въпроса. "Въпрос на репортер: Руснаците казаха, че са превзели Бахмут?". Отговорът на президента: Мисля, че не", написа Сергей Никифоров във Facebook.

Той добави на украински език: "По този начин президентът отрече завладяването на Бахмут".

В неделя Украйна заяви, че все още се бори за контрола над източния град. Зам.-министърът на отбраната Анна Маляр написа в "Телеграм", че "врагът не успява да обкръжи Бахмут и губи част от височините около града". Това според нея означава, че настъплението на украинските войски в предградията по фланговете, което все още продължава, прави много трудно за противника да се задържи в Бахмут.

Байдън обяви нова военна помощ за Украйна след среща със Зеленски

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви нов пакет от военна помощ за Украйна по време на среща с колегата си Володимир Зеленски в кулоарите...

"Нашите войски превзеха града в полуобкръжение, което ни дава възможност да унищожим врага. Следователно врагът трябва да се защитава в частта от града, която контролира. Нашите защитници поддържат контрол върху промишлените и инфраструктурните обекти и частния сектор на Бахмут в района на "Литак", добави още Маляр.

Говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати подчерта, че в югозападната част на Бахмут украинската армия държи позиции - при т.нар. Самолетен паметник (МиГ-17), т.е. района "Литак".

Ден по-рано от ЧВК "Вагнер" обявиха, че са превзели напълно разбития източноукраински град, което, ако е вярно, ще отбележи края на най-дългата и кървава битка в 15-месечната война. "Това е трагедия", каза Зеленски. "На това място няма нищо".

Издирваният от Трибунала в Хага руски президент Владимир Путин и руското военно министерство излязоха с изявления, че Бахмут (наричан от руснаците Артьомовск) е превзет от руските сили, като Путин специално поздрави частната военна компания "Вагнер", чиито сили основно бяха хвърлени там от лятото на 2022 г. - почти 10 месеца.

Прави впечатление обаче, че самият Евгений Пригожин, собственикът на "Вагнер", обяви, че от 25 май изтегля наемниците си от града и го оставя на редовната руска армия вместо логично да каже, че след превземането на града продължава напред.

Путин поздрави "Вагнер" с "освобождаването" на Бахмут, руското военно министерство потвърди

Издирваният от Трибунала в Хага руски президент Владимир Путин поздрави частната военна компания "Вагнер", както и руската армия, за "о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа