Ватиканът създаде отдел, който ще разследва епископи за сексуални злоупотреби

6238
Ватиканът създаде отдел, който ще разследва епископи за сексуални злоупотреби
Снимка: Getty Images / Guliver

Папа Франциск одобри създаването на безпрецедентен отдел във Ватикана, който да съди епископи, обвинени в прикриване или непредприемане на действия за предотвратяване на сексуални злоупотреби с деца, предаде Ройтерс.

В изявление на Ватикана беше посочено, че отделът ще е към Конгрегацията по въпросите на вероучението и ще "съди епископи за престъпления, свързани със злоупотреби по служба, когато става дума за малтретиране на непълнолетни", предаде Дарик.

Ватиканът осъди квотният принцип за бежанците в ЕС

Системата за приемане на бежанци на квотен принцип между страните от ЕС е нехуманна, заяви по Радио Ватикана кардинал Антонио Мария Вел...

Организации на жертвите на издевателства отдавна призовават Ватикана да установи ясни процедури за по-голяма отчетност на епископите за злоупотреби в техните диоцези, дори те да не са пряко отговорни за тях.

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди каза, че епископите също може да бъдат съдени, ако не са предприели мерки за предотвратяване на сексуални злоупотреби с непълнолетни. Оплакванията срещу епископите първо ще бъдат разследвани от един от три отдела в зависимост от това под чия юрисдикция попадат епископите.

Според Ватикана папата е одобрил предложенията, отправени към него от комисия, която го съветва как да се справи със сексуалните злоупотреби с деца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа