ВИДЕО и СНИМКА: Кримският мост - хубаво е, но не е точно готово

6134
ВИДЕО и СНИМКА: Кримският мост - хубаво е, но не е точно готово
Снимка: Getty Images

Колко сигурно е да преминеш с влак с по-голям товар през Кримския мост в момента (към 11 октомври)? Този въпрос със сигурност би си задал всеки машинист, особено такъв на влак, натоварен с тежка военна техника.

Видеокадри, разпространени в Twitter, ясно показват, че състоянието на релсовия път по Кримския мост е далеч от изрядно. Дори актуална снимка на контролираната от Кремъл и режима на Путин руска държавна информационна агенция ТАСС подсказва, че нещата още не са съвсем розови от руска гледна точка.

Колкото до вчерашните масови въздушни атаки, организирани от Русия срещу Украйна, равносметката според украински медии е следната: поне 84 крилати ракети, 24 атаки, извършени с дронове, 13 от които са извършени с иранските дронове "Шахид 136". Жертвите на извършените атаки са 19, ранени са 105 души - това е равносметката на украинските служби за спешна помощ според Kyiv Independent. Ударени са поне 70 цели, включително 29 от които са критична инфраструктура (само в Киев руснаците твърдят, че са ударили 4 ТЕЦ-а и една ел. подстанция), 4 високи сгради, 35 жилищни сгради и едно училище. Според кмета на Киев Виталий Кличко, в украинската столица са поразени 71 сгради, включително 5 обекта на критичната инфраструктура (вероятно това са ТЕЦ-овете и ел. подстанция), 6 културни институции и 5 здравни заведения. Няма обаче съобщение за критичен недостиг на ток в Киев заради ударите - местната власт помоли жителите на украинската столица да намалят с около 1/4 потреблението в пиковите часове т.е. да не пускат излишно електроуреди, а в Лвов електричеството е изцяло възстановено. Заради пораженията от ударите обаче Украйна спря да изнася ток зад граница. Украинската ПВО е успяла да свали 43 крилати ракети, 10 дрона "Шахид 136" и още 3 други дрона. Руснаците използваха 10 стратегически бомбардировачи, излетели от Каспийско море и Нижни Новгород, както и от 6 кораба от Черно море - броят на руските военни кораби там е наполовина по-малък от началото на войната, според украинското командване "Юг". Иранските дронове са изстреляни от Крим и от територията на Беларус.

Генералният щаб на украинската армия обаче извади по-различна статистика рано тази сутрин – за денонощие по Украйна са нанесени над 61 руски ракетни удара и 32 въздушни удара, имало е 92 руски обстрела с реактивни системи за залпов огън. Украинската ПВО е унищожила 46 крилати ракети и 27 дрона, се добавя в доклада.

Всичко това поставя въпросът каква военна победа постигна с тези действия Путин и на каква цена (според Forbes изстреляните ракети са на стойност между 400 и 700 000 000 долара, като са използвани предимно високоточни Kh-101, С-300 и ракети за системи за залпов огън "Торнадо") – най-малкото за запаса му от високотехнологични ракети? Показателно е, че според кмета на Мелитопол Иван Федоров руски колони с тежка военна техника тръгват от Мариупол към Мелитопол и Бердянск, което подсказва, че руската логистика пред Кримския мост още не е на нивото отпреди взрива. Освен това, този път е по-уязвим за украински удари, например с HIMARS.

Показателно е и друго - според контролираната от Кремъл руска информационна агенция "Интерфакс" само за денонощие в Полша са кацнали не по-малко от 5 големи транспортни самолета Boeing 747, всеки от които е способен да пренася до 120 тона товар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кървавият подарък на Путин за Берлускони и как италианецът повръщал зад едно дърво

Папата с поздрав за Великден - пожела мир в Украйна и Израел

Германски оръжеен гигант обеща на Украйна стотици хиляди боеприпаси през 2024 г.

Предупреждения и примери: Русия засилва саботажа в цяла Европа

Заради традиция на Великден: Кипър трябваше да потушава над 100 пожара

Чехия и Естония бойкотират встъпването в длъжност на Путин, Прага отзова посланика си в Русия

Русия твърди: Превзехме Очеретино (КАРТА). Лоши новини за Украйна от фронта

Помощник на руснаците, организирал стая за мъчения, бе взривен в Бердянск (ВИДЕО)

Великден в Украйна: Руснаците удариха центъра на Харков с авиобомба (ВИДЕО)

НАТО е определила две "червени линии", след които ще се намеси в Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа