Виена: Не на България и Румъния в Шенген. Букурещ: С нас Шенген е по-сигурен

2442
Виена: Не на България и Румъния в Шенген. Букурещ: С нас Шенген е по-сигурен
Снимка: iStock

Австрия подкрепя разширяването на Шенгенското пространство с включването на Хърватия, но отхвърля приемането на България и Румъния. Това заяви федералният канцлер Карл Нехамер в сряда след среща с хърватския правителствен ръководител Андрей Пленкович в Загреб. Това се казва в обширен репортаж на австрийската телевизия ORF, цитиран от БГНЕС.

Само няколко нелегални мигранти ще дойдат през Хърватия, но 40% от тях ще са по маршрута Турция, България, Румъния и след това Унгария, каза Нехамер на пресконференция. „Имаме огромен натиск от нелегална миграция и това е така, въпреки че сме вътрешна страна на ЕС, а не страна с външни граници“, каза канцлерът на пресконференцията.

От 2015 г. насам Австрия вече е приела много хора и им е предоставила закрила. В момента на десетки хиляди хора от Украйна се предлага сигурност и защита, което е „въпрос на разбирателство“.

Европейската система за предоставяне на убежище се провали

Освен от украинци, вече имаме 95 000 молби за убежище, като много от тях нямат право на такова, казва Нехамер. Но критиците се оплакват, че това е сравняване на ябълки и портокали. Много от тези 95 000 души, подали молба за убежище, вече са се преместили. Повечето от хората, които получават основни грижи, вече имат право на закрила, като например украинците. Според статистическите данни на Министерството на вътрешните работи те представляват 62% от всички лица, които се намират под основна грижа.

ОЩЕ: И Австрия се обяви против влизането на България, Хърватия и Румъния в Шенген 

Според канцлера Нехамер най-големият проблем е, че по-голямата част от пристигащите не са регистрирани. Общо в Австрия са пристигнали над 100 000 души, като 75 000 от тях не са били регистрирани. Съществуващата система трябваше да бъде променена, казва Нехамер. „Европейската система за предоставяне на убежище се провали“. Необходима е „директива за отхвърляне“, за да може по-бързо да се отхвърлят кандидати за убежище от сигурни страни на произход.

Разширяването на Шенген не може да се осъществи по този начин

По време на посещението си в Хърватия федералният канцлер Карл Нехамер изрази подкрепа за приемането на балканската страна в Шенген, но отхвърли присъединяването на България и Румъния.

Андрей Новаков: България и Румъния са третирани нечестно в дебата за Шенген

Европа се отнася несправедливо към България и Румъния, когато допуска вътрешнополитически проблеми в отделни страни-членки да спират пъ...

„Сега обсъждаме разширяването на Шенген, докато в същото време виждаме, особено в Австрия, че външните граници са незащитени, а от друга страна, защитата на вътрешните граници трябва да бъде намалена. От гледна точка на Австрия това е неприемливо“, каза канцлерът. „Разширяването на Шенген няма да може да се осъществи по този начин“.

Румъния никога не е била централна част от „Балканския маршрут“

В Румъния „няма и никога не е имало неконтролируем приток на мигранти“, заяви румънският президент Йоханис в рамките на държавно посещение в Латвия. Йоханис подчерта, че Букурещ е наясно „откъде идват мигрантите и по какви маршрути“ и е готов с удоволствие да предостави на австрийските власти своите данни и констатации.

ОЩЕ: След Нидерландия - и Швеция вероятно ще ни каже "не" за Шенген 

Той заяви още, че Румъния има „както потенциала, така и капацитета да помогне на Австрия да спре мигрантския поток“. Министърът на вътрешните работи Лучиан Боде ще замине незабавно за Виена, за да отговори на допълнителни въпроси от страна на „австрийските приятели“ и да разсее техните опасения, каза Йоханис. Румъния може да представи аргументи, че Шенгенското пространство ще стане „по-безопасно“ с приемането на страната в него, посочи още той.

Подкрепа за Хърватия

Хърватия, за разлика от другите две страни, изпълнява задълженията си, заяви Нехамер в Загреб. „Ще подкрепим пътя на Хърватия към Шенгенското пространство“. Преди пътуването си до Загреб канцлерът изглежда вече оттегли изразената по-рано заплаха за налагане на вето от страна на вътрешния министър Герхард Карнер. „Тъй като Хърватия изпълнява защитата на границите си по образцов начин, не виждам проблем в това. Страните ще бъдат гласувани поотделно“, каза той във вторник. Самият Карнер не пожела да се ангажира. „В момента водим интензивни преговори“, каза той.

Шенгенско пространство

КРИБ призова властта да вземе "драстични мерки" срещу тези, които ни спират за Шенген

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) призова изпълнителната и законодателната власт за бързи действия, с...

През 1985 г. в люксембургския град Шенген е подписано споразумението за премахване на граничния контрол в Европа. Принципът е следният: контролът между държавите членки се премахва, но се засилва контролът на външните граници. Междувременно 26 държави се присъединиха към Шенген.

Изявленията на Нехамер са били посрещнати със задоволство не само в Хърватия, но и в Словения, както АПА научи от информирани кръгове в Любляна в сряда. Страната, която се намира между Хърватия и Австрия, от години се бори за премахване на австрийския граничен контрол именно с аргумента за ниския миграционен натиск.

Пленкович: Разбираме Австрия

Пленкович заяви, че са наясно с опасенията на Австрия, свързани с големия брой мигранти. Заедно те са установили също, че тези хора не идват в Австрия през Хърватия. Заедно те ще работят и за засилване на контрола по външните граници на ЕС, каза Пленкович.

ОЩЕ: Нидерландия прие резолюция против членството на България и Румъния в Шенген 

Нехамер се срещна в Загреб и с президента Зоран Миланович и председателя на парламента Гордан Яндрокович. В четвъртък той ще обсъди доставките на газ с Пленкович и баварския министър-председател Маркус Зьодер по терминала за втечнен природен газ на остров Крък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа