Властите в Норвегия разследват три случая на хоспитализирани лекари, след ваксина с "AstraZeneca"

7432
Властите в Норвегия разследват три случая на хоспитализирани лекари, след ваксина с "AstraZeneca"
Снимка: Getty Images/Guliver

Трима лекари в Норвегия са хоспитализирани с установено наличие на кръвни съсиреци, след като са били ваксинирани срещу коронавирус с ваксина от британско-шведската компания "AstraZeneca". За това информира вестник "Aftenposten". Властите започват проверка и разследване, за да установят дали състоянието на медиците е свързано с ваксинацията, или не. Твърди се, че здравните работници са получили ваксината наскоро. Подчертава се, че не е известно дали съществува причинно-следствена връзка между имунизацията и сериозните случаи на заболяването.

Изданието посочва, че Националният институт за обществено здраве (NIPH) и Норвежката агенция по лекарствата са свикали спешно пресконференция във връзка със "съмнения за странични ефекти на ваксината "AstraZeneca". Младите лекари, които са били хоспитализирани, са получили кожен кръвоизлив. "Засега не можем да кажем нищо сигурно за връзката между ваксината и образуването на кръвните съсиреци. Поради сериозността, разследваме задълбочено", каза Сигурд Хортемо от Норвежката агенция по лекарствата по време на пресконференцията. В организацията са били получени няколко доклада от пациенти, които са имали кръвоизливи в по-голяма или по-малка степен. "Това може да е сериозен признак за намален брой тромбоцити", каза Хортемо и беше категоричен, че не е потвърдено, че се дължи на ваксината.

Двама починали в Норвегия след ваксинация срещу COVID-19, причината за смъртта се изяснява

Двама души, ваксинирани срещу коронавируса, са починали в Норвегия. Това съобщи Норвежката агенция по лекарствата, цитирана от БГНЕС. ...

Независимо от това, младите хора на възраст под 50 г., които са били ваксинирани през последните две седмици, са помолени да обърнат допълнително внимание на симптомите след имунизацията. Ако след няколко дни изпитват повишено чувство на заболяване и получат повече големи или малки сини петна, трябва да посетят лекар. Норвежката агенция по лекарствата разследва и съобщения за смъртни случаи. В петък са били уведомени за един починал пациент, след ваксинация с ваксината на "AstraZeneca" във вътрешността на страната. Не е направено заключението, че съществува връзка между имунизацията и неочакваната смърт. Касае се за по-млад човек, който е здравен работник. Няма съмнение, че той е починал от кръвен съсирек (тромб). Вестникът информира и за други двама души в Европа, които са починали, вследствие образуването на кръвни съсиреци. Случайно или не - това се е случило дни, след като им е била поставена доза ваксина "AstraZeneca". Това е и основата на решението за спиране на ваксинацията в страната. 60-годишна жена е починала в Дания, а 49-годишна медицинска сестра е загубила живота си в Австрия. Подобен случай, който се разследва има и в България - на починала 57-годишна жена с придружаващи заболявания.

Междувременно е прекратена употребата на ваксината от "AstraZeneca". 127 400 дози от нея са разпределени в Норвегия. Властите съобщават, че спирането може да доведе до забавяне на програмата за ваксинация. Европейската агенция по лекарствата (EMA) смята, че ползата от ваксината надвишава риска от нейната употреба. Подобно на Норвегия, Дания и Исландия са спрели всякакви ваксинации с "AstraZeneca". Няколко страни спряха частично ваксинационната кампания. Такива са Австрия, Италия, Естония, Литва, Латвия, Люксембург и Румъния, съобщава Би Би Си.

"AstraZeneca", която е разработила ваксината в сътрудничество с Оксфордския университет, не желае да коментира отделни случаи, но заявява, че са наясно, че се проучва възможна връзка между ваксините на компанията и образуването на тромби. Фармацевтичният гигант подчертава, че има най-висок приоритет безопасността на пациентите. Кръвният съсирек може да доведе както до инфаркт, така и до инсулт. През 2018 г. общо 3660 души са починали в резултат на инфаркт и инсулт в Норвегия, според статистиките. Хранителните навици, начинът на живот, тютюнопушенето и разнообразието от лекарства са фактори, които могат да увеличат риска от образуване на кръвни тромб. Отдавна е известно, че противозачатъчните хапчета също дават по-висок риск от образуване на кръвни съсиреци. Един от най-известните норвежки експерти по кръвни съсиреци, Пер Мортен Сандсет, смята, че спирането на ваксината води до ненужен страх у хората. Той е изненадан, че ваксинацията е спряна и се позовава на резултата от Обединеното кралство. Там 11 000 000 са получили ваксината на "AstraZeneca", без тя да показва повишен риск от образуване на кръвни съсиреци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа