Войната на бъдещето: Дроновете изместиха авиацията, флота, танковете и артилерията

7505
Войната на бъдещето: Дроновете изместиха авиацията, флота, танковете и артилерията
Снимка: Getty Images

Решението на украинския президент Володимир Зеленски за създаването на нов род войски "Безпилотни системи" (дронове) е недобро и закъсняло. Това мнение изрази украинският военнослужещ и ръководител на инициативата "A.Drones", радиоинженер и специалист по въздушно разузнаване Юрий Касянов.

Коментирайки указа на Зеленски от 7 февруари, военният заяви, че дроновете няма как да бъдат отделен род войски за разлика от военновъздушните сили, военноморския флот, десантните войски. 

В интервю за "Главред" той подчерта, че това решение е закъсняло и целият процес по насищането с дронове на армията е трябвало да започне преди 5-10 години, когато безпилотните апарати все още бяха рядкост и се използваха само от професионалисти, които също бяха малко на брой. В момента украинската армия е "наситена с дронове както никоя друга армия в света". "И никоя страна в света няма толкова богат опит в използването на дронове както Украйна. На второ място е армията на Руската федерация", обяснява той.

ОЩЕ: Армия "Дронове": Зеленски издаде указ за нов род войски в Украйна (ВИДЕО) 

Сега дронове има във всяко подразделение и почти у всеки военен - "те се превърнаха в нещо подобно на автоматите и патроните", казва той. "В крайна сметка няма отделен род войски за картечниците или пистолетите, нали?", добавя Касянов.

Създаването на отделен род войски "Безпилотни системи" ще доведе само до объркване и ненужна бюрокрация и "от това няма да излезе нищо добро", смята Касянов. Той даде пример и с военните медици - има ги във всяко едно армейско подразделение, но е напълно излишно да се създава отделен род войски от тях.

Бъдещето е на дроновете

Военният експерт смята, че в момента има революция на дроновете във военното дело и след края на руско-украинската война подходите към използването им ще се променят, така че Украйна още отсега трябва да промени държавния си подход по този въпрос.

ОЩЕ: "Отстрелват ни като яребици": Руски плач след потапянето на "Цезар Куников" 

"Нуждаем се от министерство или комисия по безпилотните летателни апарати, които да управляват всичко това - от проектирането, поръчките и производството на дронове до тяхното използване. Сега сме само на първия етап. Дори само след шест месеца ще има дронове, които няма да бъдат управлявани от хора, а сами ще намират и унищожават вражески войници или танкове", добавя Касянов.

"Дроновете вече изместиха авиацията, танковете, флота и артилерията и тази революция едва сега започва. Гледали сте филма "Терминатор", нали? Скоро ще бъде абсолютно същото. Дроновете ще стават по-умни. В днешно време те се управляват предимно дистанционно от оператори. Но с течение на времето всички дронове с далечен обсег ще станат автономни роботи, които летят до Москва, Санкт Петербург или дургаде. Операторите не могат да управляват дронове на такова разстояние - невъзможно е. 

Скоро ще се появят дронове без участието на оператори и ще се стигне дотам, че военният просто ще отваря багажника на колата си и оттам ще излитат 20-30 дрона наведнъж, ще летят към врага, сами ще намират целите (бронирани превозни средства, оръдия, вражески войници) и ще ги преследват и унищожават. И това ще стане съвсем скоро – още тази година."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Обвиниха арестувания заместник на Шойгу, че е взел подкуп за над 1 млрд. рубли

Ген.Суровикин се връща на мястото на арестувания за корупция заместник на Шойгу: Руски канали

Украйна настигна Русия в производството на дронове-камикадзе от типа "Шахед"

Папата призова да сеем надежда

Рим не дава италиански оръжия да поразяват Русия, Швейцария отказа Patriot на Киев

Куп ранени руски войници след катастрофа между автобус и "Волга" (ВИДЕО)

Руски снаряд е ударил до училище в Харков, има ранени деца

Захарова: Ако Макрон прати военни в Украйна, ще ги смятаме за легитимни цели

Официално: Украйна приема престъпници в армията си

Пореден инцидент с Boeing: Самолет кацна „по корем“ в Истанбул (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com