Войната в Украйна: Няма големи промени на фронта

5424
Войната в Украйна: Няма големи промени на фронта
Снимка: Getty images

Възможно е руската армия да се съсредоточава основно върху Бахмут в Донецка област и да изоставя засега атаката срещу Северск, но е твърде рано да се каже със сигурност. Такава оценка прави американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната в дневния си доклад за развитието на войната в Украйна.

Сутрешният доклад на Генералния щаб на украинската армия във Фейсбук също не подсказва някаква голяма промяна при военните действия в Донецка област. Там последният засега голям успех на руснаците е превземането на втората най-голяма украинска ТЕЦ – ТЕЦ Вухледар, която е една от точките за атака към Бахмут и се намира на 25 километра югоизточно от града. През изминалото денонощие е имало руски въздушни удари по позиции при Соледар, но градът си остава в украински ръце, а военните действия продължават. Руското военно министерство твърди, че са убити 70 украински войници и унищожени 5 броя бронирана техника близо до Бахмут.

От завземането на Луганска област обаче руснаците не са превзели нови територии в посока Северск – няма потвърдена информация за това, подчертава Институтът за изучаване на войната. Линията Северск – Соледар – Бахмут е първата голяма защитна линия в отбраната на Славянск и Краматорск. За пореден ден няма и активни действия като опит за напредък на руска пехота в посока Краматорск, посочват от украинската армия, но от руското военно министерство твърдят, че са унищожили украинска ракетна установка С-300.

Сериозна точка на военни действия остава и Авдеевка – там изглежда руснаците опитват да окажат натиск, за да намалят украинските обстрели по позициите им в Донецк. Оценката дотук е, че така руската армия иска да разшири защитния джоб" около Донецк, който е в нейни ръце реално още от времето, когато Путин подкрепи проруските сепаратисти след Майдана.

В Херсонска област руснаците прехвърлят части от Луганска и Харковска област, за да осигурят защита на позиции към Николаев и Кривой Рог. Има данни, че заради големите загуби в Русия вече масово назначават хора без достатъчно опит на определени важни постове – младши лейтенанти, старшини, сержанти. Междувременно украинците продължават да нанасят удари по руски логистични пунктове и оръжейни депа – например летище до Мелитопол, използвано за оръжеен склад от руската армия. Има и пореден удар в Чернобаевка. Руското военно министерство пък твърди, че е убило 130 украински войници при удар с високоточно оръжие.

Заради успешните украински удари по Антоновския мост, руснаците вече са пуснали откраднат кораб като ферибот през Днепър, с който да прекарват автомобилен трафик. А в Херсон руските окупатори засилват натиска срещу местните да не използват украинската гривня и да плащат само в рубли – според областния управител Дмитро Бутрий.

В Харковска област обаче е възможно руските сили да подготвят почвата за бъдещо настъпление. Проруският телеграм канал "Рибар" съобщи за руски атаки срещу редица украински позиции, откъдето може в бъдеще да се осъществи и атака срещу самия Харков. Рано тази сутрин руски удар е поразил къща и университет в Харков. Има данни и, че руснаците са почнали да издават руски паспорти в окупираните части от Харковска област.

Интересна новина е, че според украинското военно разузнаване руснаците създават медицински звена, които да установяват дали има симулиращи неспособност да участват във военни действия войници. А в Мариупол тече процес по обучение на украински учители как да преподават – с уроци по руска пропаганда, твърди Петро Андрюшченко, съветник на кмета на Мариупол.

Експерт: Руснаците имат два варианта за действие край Херсон, но и двата са губещи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа