Все по-силен е натискът Юнкер да се оттегли

13057
Все по-силен е натискът Юнкер да се оттегли
Снимка: Getty Image/Guliver

Нарастват призивите към Жан-Клод Юнкер да подаде оставка като председател на Европейската комисия заради твърдения, че е контролирал потенциално незаконно избягване на данъци от многонационални компании, работещи в Люксембург, пише в. "Дейли телеграф", цитиран от БГНЕС.

Влиятелната финансова агенция Блумбърг посвети уводната си статия на призив за оставката на Юнкер заради разкритията, че многонационални компании са могли да създават сложни структури, за да избягват плащането на данъци в размер на милиарди евро, докато той бил премиер на Люксембург.

Освен това британските консерватори са гневни на Юнкер, смятан за убеден федералист, който вярва във "все по-близкия" ЕС. Те се опасяват, че заради новия председател на ЕК Дейвид Камерън трудно ще предоговори отношенията на Великобритания с Брюксел преди провеждането на референдум за оставане в съюза през 2017 г.

Уводната статия, озаглавена "Жан-Клод Юнкер трябва да си отиде", определя новоизбрания председател на ЕК като "лош избор за поста", който бил "пробутан на 28-те национални правителства от Европейския парламент, желаещ да разшири правомощията си". Според финансовата агенция сега "става ясно колко лошо е решението" за назначаването на Юнкер след разкриването на подробности за потенциално незаконни данъчни облекчения, предоставени на многонационалните компании в Люксембург. Юнкер беше премиер на страната близо 20 години.

Дейвид Камерън остро се противопоставяше на назначаването му, но загуби гласуването на срещата на върха през юли. Бившият премиер на Люксембург пое поста на председател на ЕК миналата седмица.

Председателката на Комисията по държавните сметки в британския парламент Маргарет Ходж заяви, че Юнкер трябва да обясни какво е знаел за данъчните споразумения в Люксембург. Финансовите министри на Франция, Германия и Холандия също притиснаха председателя на ЕК. Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че законите, помогнали за превръщането на малката европейска страна в магнит за многонационалните компании, желаещи да намалят данъците си, показват, че Люксембург трябва да направи още много, за да покрие световните стандарти.

Френският финансов министър Мишел Сапен заяви, че подобни сделки "вече не са приемливи за нито една страна". "Позицията на Юнкер като председател на органа, разследващ данъчните практики, които е наблюдавал като премиер, е явен конфликт на интереси. Възможно е Комисията да не открие нищо нередно в данъчния рай в Люксембург – ЕС позволява на правителствата на страните членки голяма свобода на действие в облагането на компаниите, ако те не облагодетелстват едни за сметка на други. Но с Юнкер начело на Комисията подобно освобождаване няма да получи обществено доверие. Съюзът се стреми да излезе от финансовата криза и все повече е смятан за елитарен, склонен към вмешателство и неспособен да постигне нито справедливост, нито растеж. Тези усилия няма да бъдат подпомогнати от човек, който е прекарал кариерата си в задкулисни сделки, докато е изграждал и ръководел международен данъчен рай за сметка на други европейски страни", пише Блумбърг.

"Юнкер не е направил нищо незаконно и няма непосредствена опасност да бъде отстранен. И все пак за ЕС ще бъде най-добре, ако той се оттегли", счита агенцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Продуктът, който подобрява вкуса и растежа на доматите
Продуктът, който подобрява вкуса и растежа на доматите

Доматите са културата, която всички градинари обичат да отглеждат в градините си. Ако и вие ги отглеждате в градината си, за да ви зарадват с вкусните...