"Хора на Путин няма да се допускат в ЕС": Дебатът между кандидатите за председател на ЕК (ВИДЕО)

8593
"Хора на Путин няма да се допускат в ЕС": Дебатът между кандидатите за председател на ЕК (ВИДЕО)
Снимка: Europarl.europa.eu

Водещите кандидати за председател на Европейската комисия изложиха своите виждания за бъдещето на Европейския съюз след изборите на 9 юни и спориха по най-наболелите теми като сигурност, миграция и климат. В дебата в Брюксел на 23 май участваха:

  • Урсула фон дер Лайен (настоящият председател на ЕК от Германия, Европейска народна партия)
  • Никола Шмит (еврокомисар по заетостта и социалните права от Люксембург, Партия на европейските социалисти)
  • Тери Райнтке (Германия, Европейски зелени)
  • Сандро Гоци (Италия, "Обнови Европа")
  • Валтер Байер (Австрия, Европейска левица)

Икономика и работни места

Шмит иска да намали безработицата и бедността. "Много е важно хората да разполагат с точните умения – трябва да инвестираме в нашите граждани, защото трудовите пазари се променят бързо", посочи той.

Тери Райнтке твърди, че за да сме успешни и конкурентоспособни, трябва да разбием противопоставянето между климата и икономиката. "Нужно е да се използва Зеленият пакт, но за да се направи той реалност, са необходими инвестиции. Трябва да подкрепим дружествата в техния екологичен преход", каза тя.

Валтер Байер иска ЕС да приеме директива, която да задължава държавите членки да наложат тавани на наемите и да забранят изгонването на наематели.

Снимка: Europarl.europa.eu

Сандро Гоци акцентира върху разширяването на ЕС и как това ще се отрази на икономиката. "Европейският проект е създаден за всички народи. В началото имахме 6 държави членки, днес обаче искаме да се отворим към нашите украински братя и сестри, към нашите приятели от Западните Балкани. Но няма как да се защитим, без да има реформи на договорите, реформи в бюджета - трябва да увеличим бюджета в кохезионната политика. Трябва да направим тази историческа стъпка, но не може нашите граждани да плащат", заяви той.

Байер също е „за“ разширяването, но ако то е в служба на трудещите се – например медицинските сестри или фермерите.

На въпрос за пенсиите Урсула фон дер Лайен заяви, че пенсионните системи в държавите членки попадат в правомощията на самите страни и общата отговорност на ЕС е ограничена. "Но въведохме минимална работна заплата, за да има адекватно възнаграждение. Предвидили сме 81 милиарда за саниране на жилищния фонд и над 20 милиарда за строеж на нови социални жилища. Това са постижения на ЕС. Но трябва да се фокусираме повече върху капиталовите пазари", отвърна тя.

Снимка: Урсула фон дер Лайен, Getty Images

Сигурност и отбрана

На въпрос как ЕС може да подобри сътрудничеството между страните чрез съвместно закупуване на отбранителни продукти, Сандро Гоци посочи, че Путин няма да спре само с Киев, затова Украйна трябва да спечели и имаме нужда от истинска отбрана в Европа. "Защото или сте истинска сила, или оставяте решенията да се вземат в Пекин или Москва. Настояваме за мащабен план за насърчаване на общата ни отбрана", заяви представителят на "Обнови Европа".

Тери Райнтке от Зелените каза, че въпросът е ефикасно ли изразходваме средствата на данъкоплатците в случая. "ЕС има много проекти, които са само на национално равнище, нужна ни е обща политика. Трябва да сложим край на вземането на решения с единодушие в Съвета за сигурност и отбрана, не може да даваме на хора като Виктор Орбан да вземат решенията", допълни тя. "Основната заплаха за сигурността ни е напредъкът на крайната десница – тя иска да подрони основите на демокрацията и на свободата на ЕС, те работят в сътрудничество с Путин. Не може да има подставени лица на Владимир Путин тук, в Европейския парламент".

Още: Евродепутат се оказа агент на Русия - години наред изнасяла информация към ФСБ

Никола Шмит обяви, че "не ние избрахме тази война, тази заплаха, идваща от фашисткия режим в Москва“. "Но за да гарантираме свободата си, трябва да инвестираме в отбраната. Трябва да инвестираме в социалното сплотяване, защото отбраната минава през вътрешното сближаване. Двете трябва да вървят ръка за ръка", смята той.

Фон дер Лайен посочи, че трябва да се подобри състоянието на отбранителната промишленост, да има общоевропейски планове като общ противоракетен щит, какъвто предложи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. "Но първо трябва да подкрепим Украйна, която води война за свобода срещу агресора. Тя се бори за нашите общи ценности", заяви председателят на ЕК.

Сандро Гоци се обърна към Фон дер Лайен по темата и каза, че всички са съгласни за засилване на общата отбрана, но че не е особено удовлетворен от това, което тя е постигнала в мандата си.

Байер каза, че най-належащата заплаха за бъдещето ни е екологичната катастрофа, пред която сме изправени. "НАТО разходва 1,3 трилиона евро за отбрана – три пъти повече от средствата на Русия и Китай, взети заедно. ЕС изразходва повече от Русия, което не е нормално. Трябват ни политически решения – имаме нужда от разоръжаване и мир в Европа", изрази мнението си той.

Още: Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Шмит отвърна, като заяви, че Русия е военизирала икономиката си. "Да, всички искаме мир, но при какви условия? При условията на Путин ли? Той предлага условия като тези на Сталин. За нас това е неприемливо", отговори еврокомисарят на Байер. Австриецът контрира: "Поразен съм, че тук говорим за мир и сигурност, но никой не споменава Газа и Израел. Кога ЕС ще въведе санкции срещу Израел, за да се спре масовото убийство в Газа?", попита той.

Фон дер Лайен отвърна: "Всички знаем, че положението в Газа е драматично, но да не забравяме как започна всичко – с бруталното нападение на "Хамас" на 7 октомври. Израел има право да се защитава, но има ангажименти по хуманитарното право. Единственото решение е две държави", посочи председателят на ЕК.

Още: Нова стъпка към независимост: Норвегия също призна Палестина за държава (СНИМКИ)

Снимка: Никола Шмит, Getty Images

Климат

Урсула фон дер Лайен заяви, че е гледала надалеч във времето и затова е работила за климатична неутралност до 2055 г., довела до Зелената сделка. "Сега трябва да приложим мерките в пътната карта, ще разговаряме с представителите на индустрията и фермерите, за да видим от какво имат нужда. Фермерите искат неутралност, но е нужно да има стимули", посочи тя.

Относно темата климат без подкопаване на икономическия растеж Шмит заяви, че най-важният въпрос е как да направим климатичната политика приемлива за всички. "Затова е важно да имаме диалог със социалните партньори. Трябва да покажем, че всеки може да спечели от климатичната политика".

Още: Съд, ако здравето ти е увредено от мръсен въздух: ЕС напредва с нов закон

Тери Райнтке посочи, че трябва да имаме Зелен индустриален пакт. "Трябва да дадем възможност на фирмите да се реализират в тази посока, трябва да реформираме земеделската политика на съюза, приходите на фермерите. Трябва да променим начина, по който разпределяме субсидиите в Европа. Нищо от това няма да се случи без мащабни инвестиции. Зеленият пакт не е само климатична неутралност. Нашата зависимост от изкопаемите горива на Русия води до наше конкретно предложение – да се разшири обхватът на търговията с емисии. Това, което е възможно да се направи с емисиите, трябва да се използва за определени ресурси", предложи тя.

Сандро Гоци смята, че Зеленият пакт показва, че избираме хем екологична, хем конкурентоспособна Европа. А според Байер не може да има противопоставяне между зелената икономика и ефективната икономика. Той акцентира върху нуждата от нови индустриални и енергийни модели, от стотици милиарди евро. "Мерките на крайни икономии бяха вредни, не искаме да ги има – затова трябва да се премахнат тези политики и да се положат основите на справедливия екологичен преход", каза австриецът от левицата.

Още: Пореден протест на земеделци в Брюксел

Снимка: Тери Райнтке, Getty Images

Демокрация и лидерство

Тук дебатиращите изразиха съпричастност със Словакия, след като премиерът Роберт Фицо беше прострелян. Байер посочи, че няма как обаче либерални партии да си сътрудничат с крайната десница – това бе препратка към думи на Сандро Гоци, че няма проблем с възможността за крайнодясно правителство в Нидерландия. Гоци контрира – „трябва да гарантираме, че дори някое правителство да наруши върховенството на правото, ние, в Европа, ще защитим гражданите“. Тери Райнтке защити Байер в атаката срещу „Обнови Европа“, а Гоци се измъкна, че към момента няма правителство в Нидерландия. "Няма да ни отнеме време, както на ЕНП им отне да изключат Орбан", заяви той.

Още: В Нидерландия най-сетне се разбраха за правителство

Тери Райнтке акцентира върху разширяването на ЕС, посочвайки Грузия и протестите там заради спорния закон за „чуждестранните агенти“. Фон дер Лайен назова партия „Възраждане“ в България като част от „приятелите на Путин“. „Те искат да унищожат Европейския съюз, ние няма да го допуснем“, каза тя.

Още: ЕС готви забрана на партии, финансирани от Русия

Снимка: Сандро Гоци, Europarl.eu

Миграция и граници

Тери Райнтке каза, че континентът застарява и имаме нужда от мигранти заради икономиката на ЕС. Нужно е обаче да има законни пътища за влизане в Европа и трябва да се премахнат порочни практики по външните граници, смята тя. „Макар че имаме различия, трябва загиващите хора в Средиземно море да престане, затова имаме нужда от операции по издирване и спасяване“, допълни представителят на Зелените.

Сандро Гоци е на същото мнение. „През 2014 г. бях част от правителството на Италия по време на миграционната криза и знам как Средиземно море се превърна в гробище. Ако бяхме приели по-рано пакта за миграцията и убежището, нямаше да се стигне до тези трагедии. Смятам, че Европа може да си върне контрола върху миграцията по човешки, хуманен начин“, посочи той.

Още: Разпределяне на тежестта между държавите: ЕС прие новия пакт за миграцията

На въпрос за интеграцията на мигрантите Байер отвърна с думите: "социална сигурност, образование, интегриране на новопристигналите на трудовия пазар". „Сега Съюзът отнема правото на кандидатите за международна закрила техните молби да бъдат разглеждани поотделно. Това е позор и срам, трябва да зачитаме човешките права на тези хора“, каза австриецът от левицата.

Урсула фон дер Лайен попита кой стои зад тези проблеми, които Европа има, а именно „организираната престъпност и каналджиите“. „Онези, които са незаконно в ЕС, трябва да бъдат изпратени обратно, откъдето са дошли. Миналата година 1 милион молби за убежище са били подадени, а 3,7 милиона мигранти са дошли законно в Съюза. Виждаме, че системата работи“, твърди председателят на ЕК.

„Съгласен съм, що се отнася до каналджиите и трафикантите, но това не е целият мащаб на проблема. Нека погледнем какво се случва в Тунис - бежанците, изтласквани в пустинята, биват бити и убивани. Това не са европейски ценности, това е споразумение с една диктатура“, заяви Шмит.

Още: Мигрантите в България: Официална оценка колко можем да приемем

Снимка: Валтер Байер, Europarl.eu

Технологии и иновации

Никола Шмит акцентира върху насърчаването на стартиращите предприятия. Проблемът там не е свързан с регулаторната рамка, а с липсата на инвестиции, смята той. „Трябва ни съюз на капиталите“, заяви еврокомисарят.

Фон дер Лайен каза, че много се е внимавало за изработването на акта за изкуствения интелект. „Да вземем пример с TikTok. Със законодателния акт бяхме първите, които заявихме на TikTok – трябва да инвестирате, за да намалите вредите за младите хора, които ви използват. Затова направиха TikTok Light“, каза тя.

Още: Историческо: Европарламентът одобри сериозни забрани и регулации за изкуствения интелект (СНИМКИ)

Байер смята, че ЕС е предприел разумни мерки чрез Законодателния акт за цифровите услуги, в който има предпазни мерки за опасното и вредното съдържание. ЕС е предприел мерки и срещу големите компании, които са в ситуация на монопол на цифровите услуги, но тези компании основават печалбите си преди всичко на нашите лични данни, не го забравяйте“, посочи той.

Гоци смята, че сега вече има инструмент за защита на младите хора в интернет. "Трябва да въведем изискване от минимална възраст от 15 г. за използване на социалните мрежи, в частност TikTok. А ако TikTok не спазват правилата, не трябва да ги има тук, в Европа", заяви представителят на Renew Europe.

Тери Райнтке заяви, че платформите трябва да бъдат накарани да поемат отговорност за разпространяване на т.нар. deepfake ("дийпфейк").

Никола Шмит акцентира върху изкуствения интелект и отбеляза, че ЕК е започнала работа по Директивата за платформите и че е приела мерки в защита на работещите в платформи от алгоритмите. "Трябва да сме наясно и как ще изглежда пазарът на труда в бъдеще. Нямам нищо против изкуствения интелект, но той трябва да се ръководи от човека", заяви еврокомисарят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Володимир Зеленски: Готови сме да преговаряме с Москва при едно условие (ВИДЕО)

70 коня загинаха трагично при пожар във Франция

Мир за Украйна и връщане на украинските деца: Приключи срещата на върха в Швейцария (ВИДЕО)

Кървав инцидент преди мач от ЕВРО 2024: Простреляха мъж в Хамбург (ВИДЕО)

Силяновска: Войната в Украйна е проблем на Европа и на целия свят

Принц Уилям честити Деня на бащата с просълзяваща СНИМКА

Развръзка: Заложниците в руския следствен изолатор бяха освободени, похитителите – убити

За мир в Украйна: Ядрените страхове във фокуса на срещата

Руска пропаганда: Известни личности зоват за спиране на помощта за Украйна (СНИМКИ)

Дуда: Русия иска да превърне украинците в роби, войната й е колониална

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа