Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След бунтовете: Макрон отлага реформата на гласуването в Нова Каледония

23 май 2024, 20:55 часа • 1706 прочитания

Президентът Еманюел Макрон казва, че няма да налага противоречивата реформа на гласуването във френската тихоокеанска територия Нова Каледония, предаде BBC.

Това се случва след вълна от безредици. Шестима души, включително двама полицаи, бяха убити и стотици ранени при грабежи и палежи.

Говорейки по време на посещение на главния остров, Макрон каза, че местните лидери трябва да започнат диалог, за да намерят алтернативно споразумение за бъдещето на архипелага. Още: Размириците в Нова Каледония продължават, Макрон отпътува спешно към островите (ВИДЕО)

В момента гласуването на територията е ограничено до местните канаки и тези, които са пристигнали от Франция преди 1998 г.

Планираната реформа ще даде възможност на повече жители на Франция - включително всички, които са били в Нова Каледония от поне 10 години - да гласуват.

Много представители на коренното население канаки, които съставляват около 40% от всички, се страхуват, че това ще размие политическия им глас и ще направи всеки бъдещ референдум за независимост по-труден за постигане. Още: Защо Азербайджан поведе френските колонии срещу Париж: Бунтът в Нова Каледония (ВИДЕО)

„Обещах, че тази реформа няма да мине днес в настоящия контекст“, поясни Макрон.

„Ще оставим няколко седмици, за да позволим успокояване на напрежението и възобновяване на диалога, за да намерим широко съгласие между всички страни", добави френският президент.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес