Въоръжени сблъсъци, бой с камъни, ранени и загинал: Местните избори в Турция чертаят нов път пред страната (СНИМКИ)

5781
Въоръжени сблъсъци, бой с камъни, ранени и загинал: Местните избори в Турция чертаят нов път пред страната (СНИМКИ)
Снимка: Getty images

В Турция днес се провеждат общински избори, а всички погледи са насочени към Истанбул - националното"бижу", което президентът Реджеп Ердоган се надява да откъсне от опозицията.

Около 61 милиона гласоподаватели избират кметове в 81 провинции на Турция, както и членове на съвета на провинциите и други местни служители, предава АФП. На фона на бушуваща инфлация и масирана девалвация "всеки се тревожи ден за ден", пише изданието.

"Кризата поглъща средната класа, трябваше да променим всичките си навици. Ако Ердоган победи, ще стане още по-лошо", казва 43-годишната жителка на мегаполиса, която дори признава, че е спряла да излиза от дома си.

Още: Наследникът на Ердоган: Производителят на "Байрактар" може да стане следващият президент на Турция

Властта на диктатора

Ердоган не е кандидат в местния вот, но името му доминира в кампанията. Пътят му към властта в Турция започва в Истанбул, когато през 1994 г. е избран за кмет на митичния град между Европа и Азия. Неговите съюзници държат града, докато Екрем Имамоглу от светската Републиканска народна партия (CHP) не поема контрола преди пет години, "окупирайки" заглавията на медиите по света.

Веднага след като Ердоган беше преизбран за президент през май 2023 г., той започна битка за възстановяване на влиянието си с 16-милионния град.

"Истанбул е бижуто, съкровището и зеницата на окото на нашата страна", коментира 70-годишният лидер на неотдавнашен митинг в града. "Който спечели Истанбул, печели Турция", припомня Ерман Бакирджи, социолог от Konda Research and Consultancy.

Въоръжени сблъсъци на вота

В хода на изборите се съобщава се за въоръжени сблъсъци в кюрдско село в югоизточната част на Турция. Двама души са загинали днес при инциденти в Диарбекир и Бурса, предават местните медии. При сбиване между две групи в югоизточния окръг Диарбекир, един човек е загинал, 12 души са били ранени.

Още: Турция: последната битка на Ердоган

Гражданите са влезли в пререкание заради избора на местен кмет. Спорът бързо прераснал във въоръжен конфликт, като хората са се замеряли с пръти, камъни и са открили стрелба, информира в. „Сьозджу“. Двама от ранените са в тежко състояние. Всички пострадали са хоспитализирани.

По информация на местната медия „Диярбакър йени гюн“ стрелба е била открита и по екип на Анадолската агенция, дошъл да отрази конфликта в Диарбекир.

Очакванията към резултатите

Турският президент Ердоган посочи бившия министър на околната среда Мурат Курум за свой кандидат. Проучванията даваха лека преднина на Имамоглу, но анализаторите предупреждават, че проучванията на общественото мнение в Турция са грешали и преди и резултатът далеч не е сигурен.

Гласуването през 2019 г. беше спорно анулирано, но Имамоглу тогава печели повторното гласуване с още по-голяма преднина, което го превръща моментално в герой за прословутата раздробена опозиция в Турция и страшен враг на Ердоган.

Ако Имамоглу успее да запази кметското място в Истанбул, той вероятно ще бъде основният съперник на управляващата партия на следващите президентски избори, насрочени за 2028 г.

Ердоган хвърли цялата си енергия в кампанията за своя кандидат. В събота той се появи на три предизборни митинга в Истанбул, настоявайки за посланието си, че Имамоглу, чието име никога не споменава, е „кмет на непълно работно време“, погълнат от президентски амбиции. „Истанбул беше оставен на произвола на съдбата през последните пет години. Надяваме се да го спасим от катастрофа“, казва той.

Имамоглу съсредоточи кампанията си върху местни проблеми и защити постиженията си на поста. „Всеки глас, който дадете на CHP, ще означава повече метро, детски ясли, зелени площи, социални придобивки и инвестиции“, обеща той.

Снимки: Getty images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа