Защо германските фирми не си тръгват от Русия

5897
Защо германските фирми не си тръгват от Русия
Снимка: iStock/Guliver

"Войната в Украйна бушува, а бизнесът си върви" - обяви в свое заглавие реномираният германски седмичник "Ди Цайт". Въпреки санкциите на ЕС износът от Германия за Русия продължава да възлиза на около 1 млрд. евро месечно. А ежедневникът „Ди Велт“ запита как е възможно германските фирми да не напускат страната-агресор.

Изтегляне чак през януари 2023

Новото внимание към този въпрос е свързано и с факта, че германската петролна и газова компания "Винтерсхал Деа" се изтегли окончателно от Русия чак в средата на януари 2023. "Дъщерното дружество на BASF явно закъсня с това решение", коментира „Ди Велт“ и припомня, че други компании от бранша, като британската BP, отдавна са ограничили бизнеса си в Русия заради войната срещу Украйна.

Историята с Винтерсхал е много симптоматична за поведението на германските фирми. Изглежда те особено трудно взимат решение да напуснат Русия, пише още вестникът. Други медии дори призовават шефа на компанията да подаде оставка. И той, и напусналият вече изпълнителен директор на "Унипер" са олицетворение на прекалено близките връзки с Русия, коментира на свой ред „Виртшафтсвохе“.

Не само за германския бизнес е трудно да напусне Русия

Швейцарско проучване, което е изследвало данни за руските дъщерни дружества на компании от страните от ЕС и Г-7, е открило значителни разлики в готовността, с която те прекратяват бизнеса си страната-агресор.

Най-бързо своите връзки са замразили предприемачите от САЩ, Финландия, Дания и Ирландия. Същото изследване е показало голямото нежелание за отказ от руския пазар сред бизнесмените от Германия. "Нито една друга западна страна не е представена от толкова много фирми, които продължават да държат на бизнеса с Русия", пише „Ди Велт“.

Прокурори от Германия обявиха за продажба луксозен имот на Ружа Игнатова

Когато луксозният лондонски мезонет, купен от "изчезналата криптокралица" Ружа Игнатова, отново се появи на пазара преди седмици, се тв...

На второ място идва Кипър, но в този случай, според вестника, става въпрос предимно за компании, създадени с руски пари. Според проучването поведението на италианските и австрийските бизнесмени е сравнимо с това на германските.

Кои фирми все още са в Русия

Все пак следва да се предположи, че въпросните фирми не нарушават санкциите, въведени от държавите в Г-7 и ЕС. Знае се, че наказателните мерки не засегнаха редица сфери на деловата дейност - например бизнеса с лекарства, медицинската техника, хранителни стоки и други. Това бе решено, за да не бъде наказано руското население заради действията на руските политици.

Таблоидът "Билд" публикува още в първите дни на 2023 година непълен списък на германските компании в Русия, които „независимо от кървавите руски удари, нанасяни срещу Украйна, продължават невъзмутимо да продават своите стоки и услуги, при което с данъците си активно наливат пари в руската военна хазна".

Публикацията обърна особено внимание на германските производители на шоколадови изделия и сладкиши „Storck“ (с марките Merci, Toffifee и Mamba) и „Ritter Sport“, както и на фирмата за облекло "New Yorker".

Украйна получи танковете, сега е ред на изтребителите

За Украйна борбата за осигуряване на западни бойни танкове е само началото. Американските "Ейбрамс" и германските "Леопард" ще тръгнат...

Германия изнася все повече лекарства за Русия

Производителите на медицинско оборудване "Braun", "Fresenius", "Siemens Healthineers" и фармацевтичните гиганти "Bayer" и "Merck" също продължават да снабдяват руския пазар със своите продукти. Шефът на "Bayer" Вернер Бауман, коментира, че компанията има "етично задължение" към цивилните граждани в Русия. От "Merck" дори смятат да увеличат служителите си в Русия. Според онлайн изданието на "Ди Цайт" фармацевтичните продукти представляват една четвърт от германския износ. Същевременно някои от доставените лекарства могат да бъдат използвани и за нуждите на руската армия.

Основната причина за водещата позиция на лекарствата в германския износ за Русия е общият срив на обемите му. На 20 януари Германската статистическа служба съобщи, че през декември 2022 г. доставките на продукти за руския пазар са намалели с 59,1% спрямо декември 2021 година. В същото време износът на фармацевтичната индустрия за Русия се е увеличил от 2,43 млрд. евро през 2021 г. до 2,92 млрд. евро през 2022 година. Доставките на храни и фуражи също леко са скочили. На обратния полюс е германският износ на автомобили и автомобилни части, който от 5,18 млрд. евро е паднал на 1,27 млрд. евро. Срив има и в доставките на машини и индустриалното оборудване - от 5,38 млрд. евро на 2,67 млрд. евро.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа