Защо руснаците обичат Турция

9055
Защо руснаците обичат Турция
Снимка: iStock

На руснаците, които бягат от войната в Украйна и режима на Путин, сега им е много трудно да се установят някъде на Запад, защото руската инвазия в Украйна накара хората на много места в света да гледат на тях с подозрение. Не така стоят явно нещата в Турция, накъдето се насочват редица руснаци - обикновени туристи, специалисти от IT-бранша, но и свръхбогаташи, съобщава „Нойе Цюрхер Цайтунг“ в обширен репортаж.

Там те търсят начин да се отърват от западните санкции, наложени на Русия. Турция на практика играе двойна игра, която обаче ѝ се отплаща: във времена на рекордна инфлация руснаците наливат в турската хазна огромно количество пари.

Руснаците купуват недвижими имоти

В репортажа на НЦЦ става например дума за престижния истанбулски квартал Кадъкьой, където се установявали много руснаци. Високата инфлация от последните години е ограничила значително възможностите на турските граждани да си закупят ново и модерно жилище в този квартал. За богатите руснаци обаче цените са явно напълно достъпни. Още повече, че кварталът има и собствено яхтено пристанище, което го прави още по-привлекателно място за преселниците от Русия.

Само през февруари - още преди началото на руската инвазия в Украйна - руснаци са купили над 500 къщи и апартаменти в Турция. Това представлява ръст от 50% спрямо същия месец на 2021 година, сочат данни от портала за недвижими имоти Sahibinden.com.

Но не само руснаците масово купуват имоти в Истанбул и по турското крайбрежие. Според турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу от началото на войната в Украйна в Турция са пристигнали около 20 хиляди руснаци и над 60 хиляди украинци.

Турция не наложи санкции на Русия

Турция е единствената страна членка на НАТО, която не е наложила санкции на Русия заради войната в Украйна, припомня швейцарското издание. А германският седмичник „Ди Цайт“ коментира странните отношения на сътрудничество и съперничество между двете страни така: „Двамата авторитарни президенти са устроени еднакво и използват национализма като средство за повече власт и експанзия. Обединява ги дори това, че и двамата изпитват хипохондричен страх да не бъдат отровени или да се заразят. Руснаците снабдяват Турция с природен газ, противовъздушни ракети и строят атомна електроцентрала, а Турция им предлага плажове и промишлена продукция. Но в региона на Черно море редовно възникват конфликти между тях“.

Турското правителство затвори Босфора за руски и други бойни кораби, но всички цивилни граждани са добре дошли в Турция. Една от причините за близостта между Анкара и Москва е зависимостта на турската икономика от Москва, твърди НЦЦ. Турция покрива голяма част от потребностите си от петрол и зърно с внос от Русия, а през миналата година е посрещнала над 4,7 милиона руски туристи. През тази година Обединението на турските туристически агенции Türsab очаква дори до 7 милиона руски туристи. Целта не е непостижима, като се има предвид това, че Турция е една от малкото останали туристически дестинации, които не са затворени за руските граждани.

Турция извлича ползи

Но турското правителство се интересува не само от руските туристи – луксозните яхти на редица руски милиардери са закотвени в различни турски пристанища. Сред тях са руските олигарси Роман Абрамович и основателят на руския алуминиев концерн „Русал“ Олег Дерипаска. Турция не постъпи като други средиземноморски страни, които конфискуваха немалко яхти на руски олигарси.

И още една причина има за това Турция да е предпочитана дестинация за много руснаци в момента: през 2019 година три турски банки сключиха договор с руската система за разплащания „Мир“ и сега запълват празнината, която се отвори, след като двете водещи западни компании – Виза и Мастеркард – изключиха Русия от системата за международни разплащания заради войната в Украйна.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа