Защо училища и болници във Великобритания се рушат? Газобетонът се оказа бомба със закъснител

13550
Защо училища и болници във Великобритания се рушат? Газобетонът се оказа бомба със закъснител
Снимка: iStock

Учебните занятия в над 100 училища във Великобритания не започнаха навреме заради риск от срутване на класните стаи.

Министърката на образованието Джилиън Кийгън си изпусна нервите след телевизионно интервю по темата за ITV. Тя използва нецензурен език, след като реши, че камерите са спрели да записват, разказва Йоханес Лайтхойзер, кореспондент на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) във Великобритания и Ирландия. Една от причините е, че отговорни за риска от срутване на таваните на класните стаи са настоящето и предишните британски правителства, пише ФАЦ.

Газобетонът се оказва бомба със закъснител 

Още: Известна тиктокърка и майка й убили двама мъже, ще лежат доживот

В изграждането на много обществени сгради във Великобритания до 1980-те години е използван газобетон, който е евтин и лесен за монтиране. Но той има срок на годност, а редовната му поддръжка е от ключово значение, отбелязва в свои материал по темата РНД. Тя обаче не е осигурена, казва Гарет Дейвис от Националната сметна палата (NAO). Според него кризата е причинена от "години недостатъчни инвестиции". Дейвис коментира, че на консервативното правителство явно му е отнело "твърде много време", за да се справи с проблема.

Още от 90-те години се е знаело, че тези тавани могат да достигнат крайния си срок на експлоатация след 30 години. Особено ако в тях проникнат течности, които водят до ръждясване на стоманената армировка, пише ФАЦ. Предупреждения са били изпратени до британското строително министерство още тогава. Спорадични проверки са правени от различни правителствени служби, но до цялостна инвентаризация на сградите, в които е използван газобетон, така и не се е стигнало. Сегашната кризисна ситуация възникна, след като през лятната ваканция в училище в Кент греда от тавана се счупи.

Преди това Министерството на образованието беше започнало да съставя списък на училищните сгради с тавани от газобетон. За около 50 сгради беше посочено, че имат спешна нужда от ремонт, а оценката за други 100, в които е използван газобетон, беше, че реновациите не са спешни. Въпросното училище в Кент е било поставено във втората категория. След инцидента министерството разпореди затваряне на всички училища с газобетонни тавани. На строителни инженери беше възложена и спешна проверка на образователните институции, които все още не са били инспектирани.

Проблемът засяга и болници

Още: "Не вижда, че с нея е свършено": На Острова се "загрижиха" за Европа

При проверка на болниците във Великобритания преди няколко години бе установено, че 41 са изградени с газобетонни тавани. В Шотландия бяха регистрирани 254. А в седем английски болници е бил използван толкова много газобетон, че е необходимо до 2030 г. да бъдат построени изцяло нови сгради. В момента и военните правят проверки в казарми и помещения за оборудване. Все още не е ясно в колко жилищни сгради и социални институции е използван газобетон. 

Бившият секретар на образователното министерство Джонатан Слейтър казва, че според оценки 400 училища всяка година се нуждаят от инвестиции за ремонти или подновяване. По думите му по времето му като финансов министър сегашният премиер Риши Сунак е съкратил наполовина училищния бюджет, така че средствата са били достатъчни едва за около 50 училища годишно.

Риши Сунак отхвърля обвиненията

Сунак отхвърли тези твърдения. Той отговори, че като финансов министър е продължил да отделя същите средства за структурната поддръжка на училищата, каквито и предшествениците му. Според Сунак правителството е реагирало възможно най-бързо и 95% от училищата изобщо не са засегнати от структурни дефекти. Същевременно в образователните институции, които имат нужда от ремонт, повреди са се появявали само в отделни класни стаи. 

Още: "Злоупотребата с властта": Излезе книгата за Тереза Мей

Новините за проблемите в обществени сгради заради използването на газобетон идват след разкритията за използването на дефектни и запалими материали при изолацията на жилищни сгради. Проблемът стана най-явен през 2017 г., когато след пожар в лондонска сграда със социални жилища загинаха 77 души. Много жилища, които са публична собственост, все още не са санирани, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

 

Източник: Дойче веле

Лоши новини за пътниците в британските железници - има стачка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Украинските мъже в Германия са поне 200 000 и подлежат на мобилизация от Зеленски: Какво ще се случи с тях?

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Богатата съседка: по кои показатели Швейцария изпреварва Германия

Защо и Лукашенко реши да "проверява" ядреното си оръжие?

Великобритания ще предостави на Украйна военна помощ от 500 милиона паунда, над 1600 ракети и 400 превозни средства

Eксперт: Западът е в глуха отбрана, но украинците ще успеят да спрат руснаците

Общежитие падна само в Коми, след като губернаторът обеща помощ за Луганск (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа