Зелените искат незабавно спиране на преговорите за търговско споразумение ЕС - САЩ

35130
Зелените искат незабавно спиране на преговорите за търговско споразумение ЕС - САЩ
Снимка: Getty Images / Guliver

Категорично се противопоставяме на начина, по който се водят преговорите между ЕС и САЩ по „Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство” (ТТИП), както и срещу известните до момента параметри на споразумението, които представляват заплаха за околната среда, качеството на храните, здравето и правата на европейските граждани. Това обяви в своя официална позиция партията на "Зелените".

Самият факт, че преговорите са обявени за „държавна тайна” в страните-участнички, водят се при закрити врата, а всички документи са с гриф „секретно”, е обезпокоителен предвид огромното значение и влиянието на подобни споразумения върху половин милиард граждани на Европейския съюз, посочват "Зелените".

Масови арести, включително на политици, за протест срещу търговското споразумение ЕС - САЩ

Белгийската полиция арестува 240 души в центъра на Брюксел, включително трима гръцки политици, по време на протест срещу търговското ...

При обсъжданията са допуснати само външни консултанти, 93% от които са представители на промишлеността, а на защитниците на околната среда и човешките права не е дадена думата. Недопустимо е и дълбокото мълчание на българските власти по въпроса, което държи в неведение гражданите на България относно протичащия процес и влиянието, което той пряко ще окаже върху нашия живот, казват "Зелените". И посочват в кои области готвеното споразумение между ЕС и САЩ (ТТИП) ще окаже негативно влияние:

Фракинг и износ на изкопаеми горива

Въпреки опитите да бъдат ограничени въглеродните и метановите емисии в атмосферата, международните споразумения за „свободна“ търговия насърчават презокеанските доставки на петрол и газ и консумацията на продуктите, произведени от тях. Ще се създадат условия за заобикаляне на регулациите и все по-масово използване на фракинга на територията на ЕС, опасяват се "Зелените".

Токсични химикали

Ще отпадне строгият подход на Европейския съюз по регулации на опасните химикали с цел опазване на общественото здраве (Регламент (EО) No 1907/2006 REACH) и ще се даде възможност за продажба в ЕС на вредни лекарства и препарати, заплашващи здравето на хората, домашните животни, пчелите и засажданията, които са забранени или строго контролирани към момента, твърдят "Зелените".

Станишев: Против сме отварянето на врата за навлизане на ГМО

"Не бива да допуснем това споразумение да обслужва големите корпорации, а не гражданите. Няма да приемем и то да се ползва като инстр...

ГМО

ТТИП заплашва да отвори широко вратите пред вноса на американски генномодифицирани организми (семена, породи и продукти) в Европа, а корпорации като Monstanto ще могат да съдят европейските държави и отделни фермери, да атакуват забраните и да претендират „пропуснати ползи“ в случай на замърсени с ГМО-полени реколти, казват "Зелените".

Генни патенти

Защитата на интелектуалната собственост ще покрива и налага патентно-лицензионен режим върху растения, породи животни и други живи същества и ще предостави на корпорациите монопол върху използването на части от генетичен код, който е еволюирал по естествен път и е част от нашето общо природно и човешко наследство, сигурни са "Зелените".

Безопасност на храните и хранителна независимост

Франция забрани ГМО царевицата

Френското министерство на земеделието забрани с постановление генетично модифицираната царевица MON 810, произвеждана от американс...

Ще се улеснят неимоверно процедурите по оспорване на стандартизацията на хранителните продукти и регулациите, защитаващи здравето на хората и животните. Американските агрокорпорации ще намалят или премахнат европейските стандарти върху храните, отнасящи се до обработените с белина пилета, съдържанието на хормон на растежа във вносното говеждо месо и месото, произведено чрез други стимулатори на растежа, заявяват "Зелените".

Търговски трибунали – една от най-големите опасности

Корпорациите ще могат съдят правителствата на засегнатите страни-членки на ЕС за милиарди долари пред тричленен състав от корпоративни адвокати, в едноинстанционно производство без право на обжалване, „в случай че регулации за защита на околната среда или общественото здраве противоречат на очаквани бъдещи печалби“. Именно такива регулации са процедурите по задължителните оценки за въздействие върху околната среда в населените райони, вододайните зони и защитените територии, както и мораториумите върху фракинга. Възможните последици биха били катастрофални: страхът от големите обезщетения ще ограничи значително законотворческата свобода на правителствата, опасяват се "Зелените".

"Зелените" настояват за незабавно разсекретяване на целия преговорен процес и спиране на преговорите, за да може гражданите и гражданските организации от двете страни на Атлантика да се запознаят с всички детайли на предлаганите текстове и оригиналите на подготвените документи в тяхната цялост. Настояваме също така, лобистите и корпоративните представители да бъдат изключени от преговорния процес с представителите на страните-членки на ЕС, понеже са лично заинтересовани, с цел печалба, от премахване или компрометиране на регулации от двете страни на океана, гарантиращи опазването на околната среда и здравето на хората, убедени са "Зелените".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа