Зеленски обвини "Амнести интернешънъл", че оправдава руската агресия (ВИДЕО)

3902
Зеленски обвини "Амнести интернешънъл", че оправдава руската агресия (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Украинският президент Володимир Зеленски осъди "Амнести Интернешънъл". Според него организацията оправдава руските "терористични" действия, след като правозащитната организация заяви, че силите на Киев застрашават цивилното население, като създават бази в жилищни райони.

"Амнести” се е опитала да "амнистира терористичната държава и да прехвърли отговорността от агресора върху жертвата", заяви Зеленски в своето ежедневно обръщение. "Няма условие, дори хипотетично, при което всеки руски удар по Украйна да стане оправдан. Агресията срещу нашата държава е непровокирана, инвазивна и терористична", добави Зеленски.

"Амнести интернешънъл" разследва възможни военни престъпления от Русия в Харков (ВИДЕО)

"Амнести интернешънъл" е идентифицирала три случая на руски атаки срещу цивилни, които може да се окажат военни престъпления. При напад...

По-рано в четвъртък международната правозащитна организация заяви, че „Украйна нарушава законите на войната и застрашава живота на цивилни, като разполага военно оборудване и оръжия в училища и болници. „Документирахме, че въоръжените сили на Украйна излагат на риск цивилни и нарушава законите на войната, докато действат на многолюдни места“, каза генералният секретар на Amnesty International г-жа Агнес Каламард. В доклада се отбелязва, че правозащитниците са регистрирали случаи на удари на армията от жилищни сгради и поставяне на оръжие на територията на обекти на гражданската инфраструктура в 19 града и населени места на Украйна, включително в Донбас, Харков и Николаевска област.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

В същото време, както се посочва в доклада, украинското военно командване не е евакуирало населението от съседните сгради, за да минимизира загубите от евентуален ответен удар от руските въоръжени сили. По-специално експертите на Amnesty International стигнаха до извода, че в 22 от 29 посетени от тях училища в югоизточните райони на Украйна са настанени или личният състав на въоръжените сили на Украйна, или украинска военна техника и оръжия. Подчертава се, че например в Одеса украинските военни са поставили бронирани машини директно в гъсто населени жилищни райони, а в Бахмут са използвали сградата на университета като военна база. "Това, че е в отбранителна позиция, не освобождава украинската армия от спазването на международното хуманитарно право", заяви Агнес Каламар.

От организацията все пак отбелязват, че практиката на украинската армия да разполага военни цели в населените райони по никакъв начин не оправдава безразборните руски атаки. "Всички страни в конфликт трябва по всяко време да правят разлика между военни цели и граждански обекти и да вземат всички възможни предпазни мерки, включително при избора на оръжия, за да сведат до минимум щетите за цивилни. Безразборните атаки, които убиват или нараняват цивилни или нанасят щети на цивилни обекти, са военни престъпления, категорични са правозащитниците".

Според Amnesty International украински военни са застрашавали цивилни с тактиката си

Украинските сили са изложили на опасност цивилни, като са създали военни бази в населени жилищни райони, сред които училища и болници. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа