Зеленски очерта военните цели на Украйна за 2024 година (ВИДЕО)

8954
Зеленски очерта военните цели на Украйна за 2024 година (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Какви са целите на украинската армия във войната в Украйна през 2024 година? По-преки отговори даде украинският президент Володимир Зеленски в интервю за The Economist. Интервюто е взето буквално 2-3 часа след като Зеленски отиде в Авдеевка, малко след най-големия руски ракетен удар срещу Украйна: Ужасът в Украйна след унищожителната руска ракетна атака (ВИДЕО и СНИМКИ)*

Най-важното в плана на Украйна

Две са нещата, които Зеленски откроява в интервюто като план, който Украйна ще следва във войната през тази година. На първо място – изолация на Кримския полуостров. "Деградацията на руския военен потенциал в Крим е "черезвичайно важна за нас, за да намалим количеството на извършвани атаки от този регион", казва той. Отделно, успешно елиминиране на руската военна заплаха на полуострова ще е и психологически удар – показно, че Украйна може да се справи, което да даде пример на Запада и да засили вътрешната заплаха за Владимир Путин.

Другият важен елемент в плана на Украйна – увеличение на военния потенциал на Украйна. Като част от това намерение украинският президент смята да търси от САЩ предоставяне на лиценз за производство на определени оръжия: артилерийски системи и ПВО на първо място. Но непосредствената цел на фронта за украинската армия си остава защитата на Източна Украйна и най-важните градове там: Харков, Днипро (Днепропетровск), Запорожие, Херсон и Николаев. Не се отказваме от стратегическата си цел да върнем всички окупирани украински земи и да възстановим международно признатите ни граници от 1991 година, подчерта Володимир Зеленски.

Като ексклузивна молба за оръжие от Запада Зеленски говори за доставка на германските ракети "Таурус": Германската ракета "Таурус": Новият проблем, летящ към руснаците (ВИДЕО)

Путин е животно, подушило кръв

Предвид "излиянието" на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин как ще бъдат засилени атаките срещу Украйна заради трагедията в Белгород и как Русия била готова на мирни преговори "по нейните условия", Зеленски отговори категорично: "Виждам само стъпките на страна-терорист. И ако Русия изпраща сигнали за желание да замрази конфликта, както съобщават някои западни медии, то това не е защото е искрена да търси мир, а защото нямат достатъчно ракети, боеприпаси или обучени войски. Те се нуждаят от тази пауза, за да възстановят всичките си сили. И след това, с всички сили, ще се стремят да обърнат страницата в тази война".

"Путин се чувства слаб като животно, защото той е животно и ако спечели, ще ви изяде за вечеря - целият ЕС, НАТО, свобода и демокрация", убеден е украинският президент и го казва в интервюто за The Economist.

Редакционна позиция на The Washington Post на практика предупреждава за същото – че масираният руски удар с ракети и дронове на 29 декември е поредно напомняне, че Путин не се отказва и за миг от намерението си да подчини Украйна. "Путин е уверен, че е устоял на украинската военна съпротива и западните икономически санкции, и е убеден, че вниманието и решимостта на Запада неизбежно ще се разколебаят", пише в редакционната позиция и се напомня, че този "въздушен терор" се случва на фона на отслабваща западна помощ за Украйна. "Най-добрият отговор ще е Конгресът да се споразумее за новия пакт за Украйна", добавят редакторите на вестника, визирайки пакета от 61 млрд. долара за Украйна, който е блокиран заради крайното крило на републиканците, което търси политически дивиденти предвид задаващите се през есента на 2024 година президентски избори в САЩ.

"Общата сума е малка цена за американската икономика, но значителна инвестиция в оцеляването на Украйна, тоест инвестиция във възпиране на по-широка трансгранична агресия от Русия и на други сили (вероятно се има предвид Китай и въпроса с Тайван)", се казва в публикацията. Редакторите отбелязват, че Украйна сега се нуждае от ракети с по-голям обсег, изтребители F-16, постоянни доставки на системи за противовъздушна отбрана, както и постоянен поток от артилерийски снаряди.

ОЩЕ: Хиляди руснаци гледаха невероятна новогодишна реч на Путин благодарение на украински хакери (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Точно преди нова година сериозна тема, която стана фокус на обсъждане между руските военни блогъри, е съдбата на военното формирование "Каскад". По същество това са проруските сепаратистки милиции на т.нар. ДНР (Донецка народна република). В дневния си анализ за 30 декември ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) е събрал букет от публикации на руски военни блогъри по темата. Те показват съмненията какво има да става с тези милиции – ще се разформироват ли, кога и къде ще отидат бойците. Има твърдения, че от 4 седмици тече процес по разформироване на "Каскад" и асимилирането ѝ в руското доброволческо резервистко формирование БАРС. Има твърдения и, че всъщност "Каскад" минава към "Росгвардия" - по линия на Александър Ходаковски, който води острието на "Каскад" - отряда "Восток". Ходаковски е зам.-командващ "Росгвардия" в ДНР и Донбас. Най-важното – има спекулации какво ще стане с големи участъци от фронта, за които сега отговаря "Каскад", най-вече по границата на Донецка и Запорожка област, направлението Велика Новоселка – Бердянск. Цялото това говорене минава и под знака на тон, че се обезличават тези, които от 2014 година "се борят за свободата на Донбас".

Друг важен акцент – твърдение на популярния руски пропагандистки и военен телеграм канал "Военкор", че руските десантчици на източния бряг на река Днепър търпят големи загуби и не получават достатъчно почивка, няма и ротация. "Много части изпълняваха необичайни задачи и загубиха ядро опитни войници и офицери, обучавани с години", гласи едно от заключенията в публикацията. На 30 декември британското министерство на отбраната съобщи, че оценява дневния брой жертви в руската армия (убити и ранени) на 300 души през цялата 2023 година. А украинският военен анализатор Константин Машовец пише, че дотук по информация от открити източници Русия е загубила над 200 военни пилота в Украйна и 13 в самата Русия, заради самолетни катастрофи.

Що се отнася до актуалната ситуация – леко засилване на интензивността на боевете съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, където са отчетени 64 бойни сбъсъка за изминалото денонощие. Най-много традиционно са при Авдеевка (23 отблъснати руски пехотни атаки), но прави впечатление, че през последните 2-3 дни основните руски атаки са от юг – там е имало 19 отбити руски пехотни атаки през последното денонощие. Украинският военен наблюдател Константин Машовец коментира, че изглежда руснаците искат да разширят повече фронта от север, след като не могат да пробият през Степово (3 километра северозападно от Бахмут) и коксохимичния завод. Затова, според него, те искат да стигнат чак до Каменка и ако пробият през пясъчната кариера оттам, вече да имат значително предимство.

(КАРТА) Машовец заключва и друго – при Новопокровка и Върбово (направлението Орехов – Токмак) руснаците са си върнали загубените през лятото позиции, като украинците единствено запазват овладени позиции в основния руски отбранителен рубеж на северозапад от Върбово. Работино твърдо е в украинско владение и украинските позиции са на запад, юг и изток от това село, в рамките на километър-два.

(КАРТА) При Бахмут има украински данни, че руснаците вече са успели да пренесат боевете в самата Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут). Ако селото падне, това ще е още една стъпка към укрепване и създаване на руски плацдарм за атака на Часов Яр.

Интересното е, че по-големите руски военни блогъри не публикуват обзори за първия ден на новата година – явно са решили да починат.

И нещо любопитно за финал – във Велики Новгород местен жител попадна под ударите на закона, защото на новогодишния му гирлянд се появил надпис "Слава на Украйна". Оказало се, че гирляндът е технологична новост – с WiFi, тоест дистанционно може да се сменят думите на надписа.

ОЩЕ: Поредна голяма руска атака с дронове срещу Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа