Германската ракета "Таурус": Новият проблем, летящ към руснаците (ВИДЕО)

44999
Германската ракета "Таурус": Новият проблем, летящ към руснаците (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Ще получи ли украинската армия още едно мощно далекобойно оръжие в лицето на германските ракети "Таурус" (Taurus)? Този въпрос става все по-горещ както за Украйна, така и за Германия.

Източници от германските социалдемократи (партията на канцлера Олаф Шолц) вече обявиха, че основните фракции от партиите в Бундестага са се споразумели да дадат зелена светлина за предоставяне на тези ракети на украинците. Това беше съобщено от Егор Чернев, украински депутат. Самият Шолц мълчи по въпроса, но военният му министър Борис Писториус наскоро коментира, че "Таурус" не са дневен ред. Той подчерта, че Германия, вторият по големина доставчик на оръжия за Украйна след САЩ, не е единствената страна, която се съмнява в разумността на подобен ход, и посочи сдържаността на САЩ по въпроса с американските ракети ATACAMS. Той също така отбеляза "специалния обхват" на германските ракети.

Обрат: Германия каза "да" на Украйна за далекобойни ракети? (ВИДЕО)

Според Financial Times, Шолц е поставен под увеличаващ се натиск да пусне ракетите за Украйна. Авторитетната медия цитира и кои депутати от партията на Шолц говорят в подкрепа на изпращането на ракетите.

"Контраофанзивата е в застой - Украйна няма значителни военновъздушни сили, които да я подкрепят. Само с управляеми ракети като крилатите Taurus украинската армия може да преодолее руските минни полета и да си върне територията", казва депутатът от социалдемократите Андреас Шварц. Коментарите му бяха предпазливо повторени от Нилс Шмид, парламентарен говорител по външната политика на ГСДП. Той каза пред германския вестник Tagesspiegel, че не „изключва“ доставка на системи като Taurus. И уточни, че украинската армия ще решава по какви цели да бъдат използвани ракетите, а не германската.

Характеристиките на ракетите Taurus

Вече многократно беше повторено, че липсата на силна военна авиация пречи на украинците да атакуват масирано руските защитни съоръжения, тъй като няма как като подготовка да се извършват масирани бомбардировки, които да разчистват артилерия и дори минни полета. Затова и украинците сега прилагат тактиката от Херсон – обстрел с далекобойни оръжия по логистични точки и линии за руската армия, с цел постепенно да я лишат от редовни доставки на боеприпаси и други необходими за поддържката ѝ неща, дори храна.

Великобритания и Франция вече доставят своите еквиваленти на Taurus – съответно Storm Shadow и SCALP. Само че Taurus има обхват от 500 километра, двойно по-голям от британската и френската версия, доставяни за Украйна (290 км и 250 км) – но вариантите за износ са с по-малък обсег, за Южна Корея например е изнесен вариант с 400 километра обсег, пише украинското издание "Факти".

Крилатата ракета Taurus е с тегло 1400 кг и дължина 5 метра и е разработена от Taurus Systems GmbH, съвместно предприятие на MBDA Deutschland и шведската компания Saab Bofors Dynamics AB. Базовите ракети Taurus са оборудвани с бойна глава MEPHISTO (Multi-Effect Penetrator, High Sophisticated and Target Optimized) - тандемна бойна глава, пробиваща бетон. Зарядът на бойната глава е кумулативен, основният заряд е фугасен. Бойната глава на ракетата е проектирана да прониква в бетон и тежки почвени скали, а освен това ракетата може да се програмира да експлоадира във въздуха или под земята. Теглото на взривния заряд заедно с гилзата е 400 кг, общото тегло на бойната глава е 480 кг. Скоростта на полета е 0,6-0,95 Маха. "Таурус“ има комбинирана система за насочване, състояща се от три подсистеми:

  • IBN - навигация, базирана на изображения.
  • TRN – навигация по пейзажен стандарт.
  • MIL-GPS - глобална система за позициониране

Използването на комбинирана система за насочване позволява на ракетата да лети на големи разстояния без поддръжка на GPS. А високата точност на насочване се осигурява от автономна инерциална навигационна система, която периодично се коригира по време на полет според данните от радара. При подхода към целта се включва инфрачервената глава за самонасочване, която осигурява насочването на ракетата в последния участък от полета. Ракетата е оборудвана с турбореактивен двигател Williams International P8300-15. Общата навигационна система е почти същата като в Storm Shadow. Тоест, използва се не само системата за глобално позициониране от военен тип MIL-GPS, но и системата TERCOM (анализ на контура на терена). Taurus използва и други системи за анализ на терена, така че ракетата да може да извърши основната фаза на полета на много ниски височини.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат отбеляза, че Киев "би искал да види крилати ракети Taurus до Storm Shadow и Scalp". Предвид германската съпротива да бъдат дадени танкове Leopard на Украйна и крайният резултат, нещата и с Taurus изглеждат като дежа вю, каза многозначително Андреас Шварц.

ОЩЕ: Украйна поиска от Германия ракети с голям обсег на действие "Taurus" (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Дейвид Камерън: Няма да спрем продажбите на оръжие на Израел

Мъж застреля двама полицаи в участък в Париж

Мария Захарова видя хибридна война срещу Русия в думи на Туск

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 10.05 - Бивш командир на НАТО съветва Европа какво да направи при атака

Навръх 9 май: Зеленски уволни и началника на личната си охрана

Германия купува три установки HIMARS, дава ги на Украйна (ВИДЕО)

El Mundo: Украйна прави подземни военни заводи

Грета Тунберг участва в пропалестински протест в Малмьо

Зли кокошки и кучета с две опашки: Едни от най-странните партии на евроизборите

Швеция отпуска близо 30 млн. евро за отбранителните способности на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа