Зеленски поиска закрила за Одеса от ЮНЕСКО (ВИДЕО)

5088
Зеленски поиска закрила за Одеса от ЮНЕСКО (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска официално от ЮНЕСКО да включи историческия пристанищен град Одеса в Списъка на световното културно и природно наследство, за да го защити от руските въздушни удари. 

"Трябва да дадем ясен сигнал, че светът няма да си затваря очите за унищожаването на нашата обща история, нашата обща култура, нашето общо наследство", заяви той пред 58-те държави членки на културния орган на ООН в предварително записано видео.

Одеса отново атакувана от ирански дронове

Украйна съобщи в неделя, че южният пристанищен град Одеса е бил атакуван от ирански дронове през нощта, два дни след като руска атака с...

"Една от стъпките за това трябва да бъде запазването на историческия център на Одеса - красив град, важно пристанище на Черно море и източник на култура за милиони хора в различни страни", каза той. 

Известен като Перлата на Черно море, Одеса разцъфтява, след като в края на XVIII в. императрица Екатерина Велика постановява, че градът ще бъде модерната морска врата на Русия. Цар Александър назначава за губернатор френския херцог дьо Ришельо, който ръководи строителството и чиято статуя все още стои на върха на емблематичните Потьомкински стълби.

Но откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, украинците се втурнаха да защитят паметниците и сградите му с чували с пясък и барикади. "Одеса, както и всички останали градове в Украйна, е мишена за руски удари", заяви президентът на страната. "Моля, подкрепете Одеса! Покажете именно на ниво ЮНЕСКО, че руският терор трябва да бъде прекратен", призова международната общност Зеленски.

Украйна ще поиска вписването на Одеса в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Украйна обяви решението си да поиска включване в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО на историческия център на град Одеса, извес...

От културната агенция на ООН заявиха, че кандидатурата на Украйна ще бъде разгледана по време на следващото заседание на Комитета за световно наследство, без да посочват дата. Мястото на Одеса в Списъка на световното наследство "ще признае изключителната универсална стойност на този обект и задължението на цялото човечество да го опазва". "От правна гледна точка това би създало разширена защитена зона" съгласно Конвенцията за световното наследство от 1972 г., се казва в доклада.

Както Украйна, така и Русия са подписали конвенцията, която забранява на държавите да предприемат "всякакви умишлени мерки, които могат да навредят пряко или косвено на културното и природното наследство" на други държави.

Шест културни обекта в Украйна вече са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, включително катедралата "Света София" в столицата Киев и историческият център на западния град Лвов. Нито един от тях досега не е бил включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО в опасност, предава БГНЕС.

Според ЮНЕСКО нито един украински културен обект от списъка на световното наследство досега не е пострадал от войната. Но Зеленски заяви, че руските удари са нанесли щети на 540 други "обекта на културното наследство, културни институции и религиозни сгради" след нахлуването на 24 февруари.

Одеса: когато туристите ги няма

Преди началото на войната много туристи идваха в Одеса - на почивка или да разглеждат забележителностите. Гостите се наслаждаваха на пл...

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа