Зеленски: Вземаме на прицел руските войници, стрелящи по АЕЦ "Запорожие" (ВИДЕО)

5167
Зеленски: Вземаме на прицел руските войници, стрелящи по АЕЦ "Запорожие" (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Украйна взема на прицел руски войници, които стрелят по завзетата атомна електроцентрала в южната част на страната или я използват като база, откъдето да стрелят, заяви в нощта срещу неделя украинският президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно за многобройни инциденти напоследък, свързани с обстрел на Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа. Руски войски завладяха централата в началото на нахлуването на Русия в Украйна.

Мащабно разследване: Шойгу и компания са откраднали 80% от парите за войната в Украйна

Високопоставени служители с недвижими имоти в чужбина и баснословни доходи, които не са декларирани, са обект на ново разследване от ек...

"Всеки руски войник, който или стреля по централата, или стреля, като използва АЕЦ за прикритие, трябва да разбере, че става специална мишена за нашите агенти от разузнаването, за нашите специални служби, за нашата армия", каза Зеленски в нощното си видеообръщение.

 

"Енергоатом": Запорожката АЕЦ работи с риск от нарушения на радиационната безопасност

Заплахата за безопасната работа на Запорожката АЕЦ в Енергодар остава. Централата продължава да е окупирана от руски войски. Работата ѝ е с риск от нарушения на радиационната безопасност, съобщи в неделя сутринта компанията "Енергоатом" в пост в социалните мрежи.

"Украинският персонал на станцията продължава да работи и полага всички усилия за осигуряване на ядрена и радиационна безопасност, както и работи за отстраняване на последствията от повредите. Атомната електроцентрала все още е окупирана и контролирана от руската армия. Предвид факта, че е невъзможно да се предвидят действията на нашествениците, заплахата за физическата безопасност на станцията остава", се казва в съобщението.

Все още съществуват рискове от изтичане на водород и разпръскване на радиоактивни вещества, а рискът от пожар е висок, допълват от компанията. Според Eнергоатом азотно-кислородната станция, комбинираната спомагателна сграда и помпената станция за битови отпадни води са били сериозно повредени по време на обстрела миналата седмица. Обстрелвана е и пожарната, която се намира извън територията на АЕЦ и е предназначена да я предпазва от пожари и да ги гаси при възникване на извънредни ситуации.

Зеленски: Нужни са гаранции, че руските терористи няма да използват Шенген (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски поднови призива си към държавите от Европейския съюз да забранят визите за руски граждани. Във...

На 13 август Запорожката АЕЦ, която се намира в Енергодар (Запорожка област), беше обстрелвана. Според служители на станцията най-лошият сценарий за развитието на събитията в АЕЦ е разрушаването на електропроводите, които свързват съоръжението с енергийната система на Украйна.

Вече дни наред Киев и Москва си разменят обвинения кой стреля по централата.

Москва призова за инспекция на МААЕ в централата

Междувременно руският дипломат Михаил Улянов призова ООН да се намеси, за да гарантира сигурността на Запорожката АЕЦ. Дипломатът е представител на Русия в международни организации във Виена.

Задача на секретариата на ООН е да "даде зелена светлина за визита на експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в атомната централа", заяви Улянов в интервю за ТАСС, публикувано в неделя. След това МААЕ би могла да се погрижи за "условията на визитата в размирния регион", каза още той.

По информация от съобщения в медиите ООН засега не позволява на началника на МААЕ Рафаел Гроси да посети централата не само от съображения за сигурност, но и заради спор за маршрута. Гроси би могъл да пътува под руска закрила през Крим, който бе анексиран от Москва през 2014 г., но това би било възприето като обида в Киев.

Зеленски призова за изтегляне на руснаците от АЕЦ "Запорожие" (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски призова международната общност да "реагира незабавно", за да принуди руските сили да напуснат ...

"Ние работихме в много тясно сътрудничество с организацията през май и юли и подготвихме визитата. Секретариатът на ООН я блокира в последния момент, без да обясни по каква причина", каза Улянов.

Украйна обвинява руските военни, че използват атомната електроцентрала като крепост, от която обстрелват градчетата Никопол и Марганец. Русия пък твърди, че Украйна обстрелва централата с дронове, едрокалибрена артилерия и ракетни системи за залпов огън.

Русия вероятно пренасочва военни части за подсилване на Южна Украйна

През последните дни основната цел на Русия вероятно е била преориентирането на войски за укрепване на Южна Украйна, заяви Министерството на отбраната на Обединеното кралство в последния си разузнавателен доклад, публикуван в неделя.

"Въпреки това в Донбас подкрепяните от Русия сили – предимно милиция на самопровъзгласилата се Донецка народна република – продължават да правят опити за атаки на север от град Донецк", се казва още в комюникето, предаде БНР.

Най-тежките боеве се водят около село Писки, близо до летището в Донецк, вероятно защото селището остава оспорвано. "Руското нападение вероятно има за цел да подсигури магистрала M04, главният подход към Донецк от запад", се добавя в доклада.

Украйна: АЕЦ "Запорожие" работи с риск да наруши стандартите за радиационна безопасност

Украинската държавна енергийна компания "Енергоатом" съобщава, че от петък атомната електроцентрала в Запорожие "работи с риск от наруш...

Следете НА ЖИВО: Войната в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа