Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Земеделците в Кипър получават обезщетение заради пожарите

13 юни 2024, 06:23 часа • 704 прочитания

Площ от около 8000 декара е изпепелена от големия пожар в област Пафос в Кипър, който избухна в ранния следобед във вторник, показват първоначалните оценки на екологичната катастрофа, информира БНР. От днес започва подаването на декларации от засегнатите селскостопански производители за изплащане на компенсации, съобщи земеделското министерство. Оранжев код за температури от 43 градуса е в сила днес в Кипър.

Още: Горски пожари бушуват в щата Невада, САЩ, в Кипър втори ден не смогват да гасят (ВИДЕА)

Оранжев код за жега от над 40 градуса очакват в Кипър

С нови два пожара, непрекъснати и интензивни възпламенявания се бориха мощни наземни противопожарни сили и 7 самолета в сряда, втория ден на бедствието. Ситуацията на всички фронтове е управляема, съобщиха късно снощи от противопожарната служба. Сухопътните екипи остават на място за втора поредна нощ в готовност да реагират.

Досега са изгорели около 8 квадратни километра площ, казаха от противопожарната служба. Огънят е погълнал къщи, реколта, ферми, соларен парк. Унищожени са 50 електрически стълба, три трансформатора и много кабели на Кипърската електроснабдителна компания, която продължава усилията си за възстановяване на мрежата в 17 села в района.

От днес земеделското министерство записва щетите, понесени от селските стопани, за да пристъпи бързо към изплащането на компенсации, обяви министър Мария Панайоту. Започва оценката на засегнатите от пожара имоти, къщи и бизнес помещения, като правителството ще предостави незабавно обезщетения на техните собственици, увери вътрешният министър Константинос Йоану.

Още: Пак рекорд: 45 градуса в Кипър

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес