Швеция - най-самотната страна за чужденци

30253
Швеция - най-самотната страна за чужденци
Снимка: iStock/Guliver

Романтичните срещи в Швеция може да водят до асоциации за спокойни вечери на свещи в минималистични скандинавски апартаменти или разходки насред заснежени пейзажи.

Чужденците, които работят в Швеция обаче, и които са повече от половин милион, срещат неочаквани трудности в това да си намерят половинка в страната с най-висок процент на необвързани хора в Европа.

Почти половината от шведските домакинства се състоят от необвързани възрастни хора без деца, в сравнение с по-малко от 1/3 от домакинствата в Европа.

Зад цифрите и статистиката се крие цяла култура, която на практика открито насърчава самотния живот. Шведските градове са пълни с компактни градове, внимателно проектирани за един човек. Дори в столицата Стокхолм, в пика на недостига на жилищно пространство, все още е по-евтино да живееш сам, за разлика от останалите водещи световни градове и столици, пише ВВС.

За чужденци като 34-годишната Ракел Алто, перспективата да работи в едно от най-самотните общества има своите сериозни недостатъци.

"Преместих се тук преди 3 години. Все още съм необвързана и това е супер дразнеща ситуация, защото всъщност обичам всичко останало в Швеция. Нямам проблем да изляза с някого на първа среща. Но е изключително трудно да намеря нещо по-дълго и по-серизозно", заявява бразилката, която работи за стокхолмски старт-ъп в сферата на бизнес проучванията, и която, както много други чужденци, се е надявала да се установи и да намери партньор в скандинавската страна.

Швеция е една от най-атрактивните локации за чужди специалисти заради високия стандарт на живот, гъвкавата култура на работа и красивата природа. Шведите също така са първи в света по добро владеене на английски като втори език, което е повече от стимулиращ фактор за новодошлите.

Доклад от 2015 г. обаче сочи, че само 1 на 4 чужденци, дошли в Швеция като необвързани, са намерили партньор след 5 години престой.

"Изненадващо е, че 20 години след като Швеция влезе в ЕС, ситуацията е същата. Човек би помислил, че вече е станало по-често явление шведи да създават семейства с чужденци", заявява един от авторите на проучването Андреас Ранеке.

31-годишният британец Майкъл Олей, който е маркетинг специалист, е необвързан от 2 години и смята, че шведите ценят независимостта си много повече от други нации.

"Хората в Швеция не обичат да казват, че "излизат на срещи". Има много голям натиск, който се усеща и асоциира с този израз. Срещал съм много красиви жени, които искат да излизаме, но нещата са много краткосрочни. А аз искам нещо по-сериозно", споделя той.

Д-р Дейвид Шулц е американски психотерапевт, който е живял в Швеция 13 години и също смята, че трудностите пред чужденците са свързани по-скоро с културните различия, отколкото с независимостта на шведите.

"Много от клиентите ми имаха проблем със социализацията тук като цяло. Шведите нямат навика да си говорят с непознати на публични места като метрото или магазина например. Така че за един чужденец това може да се окаже много самотно общество", допълва Шулц.

Според него макар много от необвързаните да не са такива по желание, фактор е и по-малко конвенционалното отношение на шведите към връзките, в сравнение с други нации. Според пхисотерапевта Швеция е едно "по-либерално общество".

"Можеш да си с някого, но да не живеете заедно. Бракът не е особено силен и влиятелен фактор. Може да имате деца, но да не сте женени. Това е просто много различна култура", заявява Шулц.

В Швеция сериозното наблягане на половото равенство прави жените по-малко финансово зависими от мъжете. Средната възраст за сключване на брак в северната страна е 33 години за жените и 35,7 за мъжете. Грижата за децата е напълно поета от държавата, така че майките не са зависими от партньор по отношение на доходите. Швеция също така има най-високите нива на разводи в целие ЕС.

"За мен е много различно, идвайки от по-мачо култура. Нямам проблем да си разделим сметката, но е малко объркващо. Дали не трябва да съм по-агресивна и настъпателна? Аз да правя първата крачка? Или да изчакам мъжът да я направи?", пита се Алто.

Шведката Джина Уилк, специалист по бизнес комуникация, съветва чужденците, ако не искат да ползват приложения и сайтове за запознанства, да опознаят шведите чрез вечерни курсове или спорт.

"Първоначално шведите може да изглеждат студени или по-малко емоционални. Ако обаче вършите някаква дейност, има по-малък натиск за това да говорите и така ще имате нещо общо - да сте заедно, без значение от езика. Шведите обикновено са топли и лоялни хора, когато допуснат някого до себе си", допълва тя.

Чужденците обаче са на мнение, че местните винаги ги държат "на една ръка разстояние" и че това, че не са шведи, автоматично се приема като недостатък. Някои от новодошлите са категорични обаче, че ще останат в Швеция, въпреки че са сами, заради привлекателната бизнес среда. Но други са на мнение, че просто гледат на света по различен начин с шведите и вероятно ще се преместят в някоя "по-топла" държава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com