Financial Times: По-малко земеделски субсидии, ако Украйна и още 8 страни влязат в ЕС

3387
Financial Times: По-малко земеделски субсидии, ако Украйна и още 8 страни влязат в ЕС
Снимка: Getty Images

Присъединяването на Украйна към ЕС в бъдеще би дало право на Киев да получи около 186 млрд. евро за 7 години. Това става ясно от вътрешни оценки на общия бюджет на блока, цитирани от Financial Times.

Това е първото, представено от Брюксел моделиране относно потенциалното присъединяване на 9 нови държави членки. То подчертава дълбоките политически и финансови последици от разширяването на ЕС.

Разчистването на пътя за членство на Украйна е основен приоритет за лидерите на ЕС след пълномащабното нахлуване на Русия миналата година. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел наскоро назова точен срок, в който Киев може да влезе в блока, а началото на преговорите вероятно ще започне до края на 2023 г.

Още: Foreign Policy: Украйна в ЕС ще е трагедия за еврофондовете за Източна Европа

Намаляване на земеделските субсидии

Това лято длъжностни лица на ЕС оцениха потенциалните финансови последици в проучване, което е било анализирано от Financial Times. В него са използвани съществуващите правила за бюджета на съюза за периода 2021-27 г. и са приложени към разширения блок, включващ Украйна, Молдова, Грузия и 6 държави от Западните Балкани.

Добавянето на всичките 9 членки към съществуващия бюджет, известен като многогодишна финансова рамка, ще струва 256,8 млрд. евро, се посочва в документа. Последствията за настоящите страни членки на ЕС ще включват намаляване на земеделските субсидии с около една пета.

Въпреки че пълното разширяване може да отнеме десетилетие или повече и ще наложи големи реформи в съществуващите бюджетни споразумения, оценяваният мащаб на необходимите промени ще измени решително финансовия баланс в блока, анализират от FT.

Още: "Украйна не е променила границите си": Киев отвърна на Орбан след спорното му изявление

Плащаш повече - вземаш по-малко

"Всички държави членки ще трябва да плащат повече в бюджета на ЕС и да получават по-малко от него. Много държави членки, които понастоящем са нетни получатели, ще станат нетни платци", се казва в заключението на документа на секретариата на Съвета на ЕС.

С 9 нови държави членки настоящият бюджет ще се увеличи с 21% до 1,47 трлн. евро, изчислява се в документа. Това се равнява на около 1,4% от брутния национален доход на 36-те държави.

Снимка: Getty Images

Присъединяването на девет страни ще наложи редица "мащабни" корекции, които могат да включват значително увеличение на нетните вноски в бюджета от по-богатите държави като Германия, Франция и Нидерландия. В документа се посочва, че ще бъдат необходими "преходни периоди и предпазни мерки".

При прилагане на настоящите правила към разширения съюз - Украйна ще има право на 96,5 млрд. евро от Общата селскостопанска политика на ЕС за 7 години. Според проучването тази финансова промяна ще наложи намаляване на земеделските субсидии за съществуващите държави членки с около 20%.

Още: Нищо ново от Орбан - иска ЕС да намали наполовина милиардите за Украйна

Кои държави ще бъдат ощетени?

Украйна ще има право и на 61 млрд. евро плащания от кохезионните фондове на ЕС, които имат за цел да подобрят инфраструктурата в по-бедните държави членки. Според оценките на проучването, с добавянето на още 9 страни към блока, Чехия, Естония, Литва, Словения, Кипър и Малта вече няма да имат право на средства от кохезионния фонд.

От Съвета на ЕС са отказали да коментират документа. Евролидерите ще се срещнат в Испания в петък за първите си подробни дискусии като група относно разширяването и начините, по които то ще промени съюза. Отбелязва се обаче, че съществуващите бюджетни правила на ЕС почти сигурно ще бъдат коригирани в случай на разширяване.

Още: Ето колко от 7-те условия е изпълнила Украйна за старт на преговорите за членство в ЕС

В документа се очертават възможностите за ЕС от разширяването, включително засилване на геополитическото влияние, увеличаване на вътрешния пазар на блока с 66 млн. души до 517 млн. души и справяне с недостига на работна ръка.

В доклада обаче ясно се посочва, че въздействието на Украйна върху режима на земеделските субсидии в ЕС ще бъде най-значително. Украйна ще бъде най-големият получател на субсидии в блока с 41,1 млн. хектара използвана земеделска площ, изтласквайки Франция на второ място. Това би означавало, че плащанията за съществуващите получатели ще намалеят с 20,3% на хектар земеделска земя, отговаряща на условията за подпомагане.

Освен Украйна, добавянето на останалите осем държави би струвало общо 29,9 млрд. евро.

"Тези цифри няма да свършат работа на никого", казва Муджтаба Рахман - управляващ директор за Европа в Eurasia Group. "Те ясно показват, че ще е необходима коренна реформа на бюджета на ЕС и на основните му политики, ако Украйна някога се присъедини, или че целият украински въпрос ще трябва да бъде решен по иновативен начин и извън съществуващите бюджетни структури на ЕС".

Още: Фон дер Лайен: Бъдещето на ЕС е немислимо без Западните Балкани, Украйна и Молдова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com