Министерство на финансите не одобри поръчките на аукцион за набиране на нов дълг

2633
Министерство на финансите не одобри поръчките на аукцион за набиране на нов дълг
Снимка: БГНЕС

Министерство на финансите не одобри заявените поръчки по време на аукцион за набиране на нов държавен дълг, проведен в началото на тази седмица, съобщават от финансовото ведомство.

На 24 октомври 2022 г. Министерството на финансите проведе аукцион за продажба на държавни ценни книжа (ДЦК) с падеж 27.07.2026 година в обем от 200 млн. лева. Общият размер на подадените поръчки достигна 287,238 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1.44, пише в съобщението.

Дългът на еврозоната възлиза на 94.2% от БВП, България втора по най-нисък дълг в ЕС

Държавният дълг на страните от еврозоната възлиза на 94.2% от брутния вътрешен продукт към края на второто тримесечие на тази година, с...

„Министерството на финансите не одобри заявените поръчки, отчитайки целта за финансиране на бюджета при оптимална възможна цена и поисканата от страна на участниците доходност.”, посочват от финансовото министерство.

„До участие в аукциона бяха допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 287 238 000 лв., в т.ч. несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 77 870 000 лв. Постигнатият коефициент на покритие е 1.44. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 88.43 лв. на 100 лв. номинал.”, става ясно от съобщение на сайта на Българската народна банка.

Доходността по новия държавен дълг рязко се покачи през последните месеци, което навярно е в основата на отказа на Министерството на финансите да одобри заявените поръчки на последния аукцион.

На предходния аукцион, проведен в началото на миналата седмица, страната ни пласира 5.5-годишни държавни ценни книжа за 180.5 млн. лева при среднопретеглена годишна доходност от 5.65%. За сравнение, постигната доходност по пласирани ДЦК от същата емисия в края на септември бе 4.13% или с 1.52 процентни пункта по-ниска. През миналата 2021 година пък от пет проведени аукциона за 5.5-годишни книжа, четири постигнаха отрицателна доходност, сочи справка в данните на Министерство на финансите.

Пласираха нов дълг за 180 млн. лева при 5.65% доходност

Министерство на финансите пласира нов дълг на вътрешния пазар при покачваща се доходност, като същевременно бе обявен и нов аукцион за ...

От началото на годината България пое нов дълг от приблизително 7 млрд. лева, от които 2.6 млрд. лева на вътрешния пазар и около 4.4 млрд. лева (2.25 млрд. евро) на международните пазари.

Максималният размер на новия дълг за тази година е 10.3 млрд. лева. Според разчетите на служебния министър на финансите, през идните години България трябва да тегли дълг от порядъка на 16 млрд. лева на година за да финансира дефицита и бъдещи плащания по държавния дълг.

Според експерти, страната ни трябва да мисли в посока затягане на разходна част в бюджета, тъй като нарушаване на фискалната дисциплина ни отдалечава от влизането в еврозоната и поставя под съмнение възможността за изпълнение на бюджета през идните години.

Още: Държавата пласира дълг за 2.25 млрд. евро на международните пазари

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com