Държавата пласира дълг за 2.25 млрд. евро на международните пазари

4809
Държавата пласира дълг за 2.25 млрд. евро на международните пазари
Снимка: iStock

България официално излезе на международните дългови пазари. На 15.09.2022 година, Министерството на финансите пласира на международните капиталови пазари облигации, деноминирани в евро, в два транша с общ размер от 2.25 млрд. евро (около 4.4 млрд. лева).

Първият транш е със срочност 7 г., обем от 1.5 млрд. евро и лихвен купон 4.125 %. Вторият транш е със срочност 12 г., обем от 0.75 млрд. евро и лихвен купон 4.625 %, съобщават от пресцентъра на финансово ведомство.

Интересът към емисията е бил голям, тъй като подадените поръчки са за общо 4.2 млрд. евро.

Емисията е част от Средносрочната глобална програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари, като до достигане на лимита на Програмата остават 2.1 млрд. евро.

Седем държави в ЕС имат дълг, надхвърлящ 100% от БВП

Европейската централна банка взе решение за повишаване на лихвените проценти за първи път от 11 години насам в опит да овладее рекордна...

Дълговата операция е в рамките на определения максимален размер от 10.3 млрд. лв. на новия дълг, който може да бъде поет през 2022 г., заложен в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година.

До момента на емисията, привлеченото дългово финансиране за тази година е в размер на 1.8 млрд. лв. и е реализирано чрез пласиране на ДЦК на вътрешния пазар в периода март – май 2022 година.

Отчитайки обема на емитираните еврооблигации, общият размер на държавния дълг ще достигне 34.5 млрд. лв. (съгласно националната методология), което представлява 22.9 % от прогнозния БВП за 2022 година. До края на 2022 г. Министерството на финансите не планира друго излизане на външните капиталови пазари, пише в съобщението.

Ясно изразената тенденция през втората половина на 2022 г. в Европейския съюз и в световен мащаб за ускоряване на инфлацията, водеща до затягане на паричната политика от централните банки на най-големите икономики, и неблагоприятните перспективи за забавяне или спад на икономическата активност, са сред основните фактори, определящи текущото състояние и динамика на международните финансовите пазари, на които беше реализирана трансакцията., посочват от финансовото министерство.

В предстоящите месеци цената и достъпът до дългово финансиране ще представляват все по-голямо предизвикателство пред суверенните емитенти на дълг, с оглед на продължаващата геополитическа несигурност, високата инфлация и политиката на Европейската централна банка и Федералния резерв за продължаващо увеличение на основните лихвени проценти, пише в съобщението.

Обявиха колко дълг ще пласира държавата до края на годината

Нов дълг за 200 млн. лева ще пласира държавата на аукцион, насрочен за началото на следващата седмица, става ясно от съобщение на сайта...

Реализираната емисия е един от инструментите за финансиране на бюджета, който МФ използва, придържайки се към основната цел на дълговото управление - финансиране на планирания дефицит за тази година по консолидираната фискална програма от 6.2 млрд. лв. (4.1% от БВП), осигуряване на необходимите средства за рефинансиране на дълга в обращение и обезпечаване на законово регламентираните нива на фискалния резерв.

След приключването на дълговата операция министърът на финансите Росица Велкова коментира: „В изпълнение на приетия от Народното събрание бюджет за настоящата година, служебното правителство е длъжно да осигури необходимата ликвидност за обезпечаване на заложените в бюджета разходи, които по план надвишават планираните данъчни постъпления. Резултатът, който постигнахме като емитент, отразява тенденциите на международните пазари за поскъпване на паричния ресурс в условията на глобална икономическа и политическа несигурност“.

В понеделник (19 септември) предстои аукцион за пласиране на дълг в размер на 200 млн. лева на вътрешния пазар, стана ясно от съобщение на Българската народна банка по-рано тази седмица.

Министерство на финансите публикува емисионен календар и индикативен календар за предстоящите търгове за теглене на нов дълг. Според документите до края на годината страната ни трябва да набере нови 2.05 млрд. лева на вътрешния пазар. Трябва да се отбележи, че емисионните календари подлежат на актуализация.

Още: ЕЦБ вдигна лихвите: Какво означава това за България?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com