Влошаване на бизнес нагласи в ЕС и България през август

1543
Влошаване на бизнес нагласи в ЕС и България през август
Снимка: iStock

Икономическите нагласи в еврозоната и в целия Европейски съюз се влошиха през август за пореден месец най-вече в резултат на значително отслабване на доверието в индустрия и в по-малка степен в сферата на услугите, като в същото време има известни сигнали за стабилизация в търговията на дребно, строителството и на потребителското доверие.

Това показват резултати от последно проучване на Европейската комисия, оповестени в четвъртък.

За България ЕК също отчита влошаване на икономическите нагласи след тяхно подобрение през предходните два месеца.

Гърция празнува края на 12-годишния фискален надзор от ЕС

Днес, 20 август, приключи 12-годишният фискален надзор на ЕС над Гърция, наложен за спасяването ѝ от съкрушителна дългова криза. През...

Индексът, измерващ икономическото доверие в рамите на ЕС (ESI), се понижава през август до 86,5 пункта от 97,5 пункта през юли, докато съответният индекс за еврозоната спада до 97,6 от 98,9 пункта при очаквания за по-умерено понижение до 98,0 пункта. Това са най-ниските нива на икономическо доверие от февруари 2021 г. насам.

Очакванията за продажните цени се забавиха и в четирите водещи бизнес сектора за пореден месец (при търговията за втори пореден месец и в останалите сектори за четвърти пореден месец). Ценовите очаквания на потребителите за следващите 12 месеца пък се понижиха за пети пореден месец, докато възприятията им за развитието на цените през последните дванадесет месеца продължиха да се покачват, достигайки най-високото си ниво, регистрирано някога от проучването.

Индексът на потребителското доверие в еврозоната пък се подобри през август до -24,9 пункта от -27,0 пункта през юли, а в рамките на целия ЕС - до -26,0 от -27,0 пункта. Това представлява първо подобрение на потребителските нагласи от повече от година насам и след като те достигнаха през юли рекордно ниски нива, откакто Комисията започна да измерва този индикатор през 2000 г.

Индексът на икономическите нагласи на ЕК за България обаче бележи повишение през юли за втори пореден месец, достигайки 5-месечен връх от 99,9 пункта спрямо 98,6 пункта през юни, отчита проучването на ЕК.

Индексът, измерващ икономическото доверие в рамите на България (ESI), се понижи през август до 99,1 пункта от 99,8 пункта през юли, понижавайки се за пръв път от месец май насам. Индексът на доверието в индустрията се понижава до -17, от -1,1 пункта, в сферата на търговията - до 9,5 от 10,1 пункта и в търговията на дребно - до 11,1 от 14,5 пункта, докато в строителството има леко подобрение - до -14,2 от -15,8 пункта.

Рисковете пред икономиката влошават условията за правене на бизнес у нас

Несигурната икономическа среда и традиционни недостиг на работна ръка влошават условията за правене на бизнес в България, става ясно от...

За разлика от данните за целия ЕС, индексът на потребителското доверие в България се понижава през август до -28,4 пункта от -26,8 пункта, влошавайки се за пръв път от четири месец насам.

Индексът, измерващ очакванията за заетостта и трудовия пазар (EEI), бележи повишение през август в рамките на Европа, като за целия ЕС нараства до 107,3 от 106,9 пункта през юли, а в еврозоната - до 108,0 пункта през август от 107,2 пункта месец по-рано.

За България индексът на заетостта, определян от ЕК, се повишава през август до 110,9 пункта от 109,9 пункта през юли.

Въведеният преди време нов показател за икономическа несигурност на Европейската комисия (EUI) се понижи в ЕС през август до 24,5 пункта от 25,1 пункта през юли, а в рамките на еврозоната - до 25,4 от 26,1 пункта месец по-рано.

Показателят на ЕК за икономическа несигурност в България пък се повиши през август до 12,0 пункта от 10,9 пункта през юли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com