Геният от Груляско и неговата „Богиня“, които пренаписаха футболната история

2702
Геният от Груляско и неговата „Богиня“, които пренаписаха футболната история
Снимка: Getty Images

Аталанта пренаписа футболната история и накара цяла Италия да се гордее. Още през първото полувреме на финалния мач от Лига Европа италианците дадоха заявка за титлата с двата гола на Адемола Лукман в 12-тата и 25-тата минута. С излизането на терена за втората част, Аталанта затвърдиха силното си представяне, а Лукман попълни хеттрика си с още един гол в 75-тата минута. Така тимът от Бергамо вдигна трофея пред 50-хилядната публика на стадион „Авива“ в Дъблин.

Адемола Лукман

„Непобедимите“ от Леверкузен си намериха майстора в лицето на Адемола Лукман

Нигериецът записа името си в историческите книги, като се превърна в първия играч, вкарал 3 гола на финал на Лига Европа. Героят на вечерта си заслужи аплодисментите на цял свят, след като футболните фенове го помнеха с комичното му изпълнение на дузпа тип „паненка“, докато играеше за отбора на Уест Хям.

Никой не очакваше това да се случи

Според голяма част от футболния свят – фенове, играчи и анализатори, Аталанта влезе във финала като по-малко вероятния да спечели отбор. Серията на Шаби Алонсо и Байер Левркузен от 51 мача без загуба може би изглежда обезверяваща за мнозина, но не и за момчетата на Гасперини. По пътя си към финала те победиха Спортинг и Ливърпул, който към момента заемаше първото място във Висшата лига. Дори само това вече беше доказателство за добрата работа на треньора и качествата на състава. И въпреки че само по себе си достигането на финала беше определяно като „победа“, играчите на „Богинята“ показаха, че това не им стига. „Въпросът не е, че спечелихме. Въпросът е как спечелихме!“, отбеляза наставникът на бергамаските

Главният вновник зад успеха на Аталанта

Джан Пиеро Гасперини

Джан Пиеро Гасперини застана начело на бергамаските в началото на сезон 2016/17. В предходния сезон тимът на Аталанта бе завършил едва на 13-тата позиция в Серия А. За „Богинята“ последва 8-годишна трансформация, за която главен виновник бе роденият в италианското градче Груляско.

Добрата работа на Гасперини започва с най-успешното класиране за отбора досега, завършвайки на 4-тата позиция в Серия А. През следвашия сезон Аталанта достига до полуфинал в Купата на Италия, където отпада от бъдещия шампион Ювентус.

През сезон 2018/19 Гасперини изкачва „Богинята“ до 3-тото място в класирането, което дава правото на участие в Шампионската лига за Аталанта за първи път в тяхната 112-годишна история. Бергамаските достигат до рекордния за тях четфъртфинален сблъсък, където отпадат от тима на бъдещия финалист ПСЖ. За втора поредна година приключват сезона в Серия А на третата позиция.

Следващата година Аталанта отново става 3-ти и се превръща в редовен участник в Шампионската лига. Но през сезон 2021/22 тази серия е прекъсната от 8-мата позиция в класирането. През 2023 година, обаче със завършването си на 5-тата позиция, тимът от Бергамо се връща на европейската сцена, осигурявайки си място межу участниците в Лига Европа, за да стигне до победата на финала. Победа, която подпечата името на Гасперини завинаги в клубната история, превръщайки го в първия треньор, извел Аталанта до трофей след Купата на Италия през далечната 1963 г.

Първият връх – покорен, а аплодисментите - заслужени

Триумфът в Лига Европа на Аталанта е един пример как нещата се получават, когато всеки един член на клуба работи в една посока за постигането на една обща цел. Трофеят и начинът на игра на италианците накараха целия футболен свят да впери поглед към Бергамо и да затвърди позицията си на един изгряващ отбор, чиято история тепърва ще се създава.

ОЩЕ: Колосалните суми, които спечелиха Аталанта и Байер Леверкузен след финала в Лига Европа

Аталанта

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Сърбия – Англия: Кога и къде да гледаме старта на „трите лъва“ на Евро 2024?

Словения – Дания: Кога и къде да гледаме срещата от група „С“ на Евро 2024?

Полша – Нидерлания: Кога и къде да гледаме двубоя между двата тима на Евро 2024?

Евро 2024: Пълна ТВ програма за Европейското първенство по футбол в Германия

Започва ли защитата на титлата? Италия стартира Евро 2024 с обрат срещу Албания (ВИДЕО)

Албанец вкара най-бързия гол в историята на Европейското първенство (ВИДЕО)

Трябваше ли да бъде отменен голът на Хърватия срещу Испания? (ВИДЕО И СНИМКИ)

Испания сгази Хърватия на старта на Евро 2024, „шахматистите“ изпортиха дузпа (ВИДЕО)

Швейцария тръгна с победа на Евро 2024, нападател на Лудогорец с дебютен гол (ВИДЕО)

Радост в Разград: Нападател на Лудогорец с първи гол на Евро 2024 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят