Амониевият нитрат като тор: Що за тор е това и как да го използваме

40128
Амониевият нитрат като тор: Що за тор е това и как да го използваме
Снимка: iStock

Амониевият нитрат е популярен и евтин тор, често използван от градинари.

Как да използвате амониевия нитрат в градината, какви са нейните плюсове и минуси като тор, за кои култури е вреден и дали може да бъде опасен за хората.

Как ходенето до WC може да спаси човечеството от глад

Изследователи от цял свят обмислят използването на човешката урина като полезен тор. Според тях подобен ресурс може да замени 13% от хи...

Какво е амониев нитрат?

Амониевият нитрат е съединение (сол) на азотна киселина, получено по индустриален път. Най-често се използва като азотен тор, по-рядко като експлозив.

Химични свойства на амониевия нитрат

Разтвор на амониев нитрат е безцветен, сивкав или жълтеникав, огнеупорен.

Амониевият нитрат е опасно вещество! Не трябва да се съхранява в жилищни помещения, в близост до отоплителни уреди и източници на открит огън!

3 ефективни домашни торове за перфектен разсад от домати

През пролетта задачата на градинарите, отглеждащи разсад от домати, е да развият максимално кореновата му система. При пресаждането му ...

За какво се използва амониевият нитрат?

Използването на амониев нитрат в градината ви позволява да увеличите добива на овощни и зеленчукови култури, на цъфтящите и широколистните растения. Понякога се използва в комбинация с други лекарства за лечение на определени заболявания. Има и необичайни начини за използване на амониев нитрат - например за химическо изкореняване на пънове.

Предимства и недостатъци на амониев нитрат?

Разтваря се добре във вода и бързо се усвоява от растенията, докато температурата на почвата не играе роля - за разлика от много други торове, амониевият нитрат може да се прилага дори върху студена и замръзнала почва. Амониевият нитрат за растенията е универсален като азотен тор, може да се използва по различно време и за различни култури.

Амониевият нитрат има някои недостатъци като тор. Попива добре влагата и, когато се съхранява на влажни места, навлажнява и пити. Използването на амониев нитрат е ограничено: при пръскане върху листа, най-малкото превишаване на дозата води до изгаряния.

Само 1 супена лъжица от тази съставка е достатъчна за богата реколта от едри и сочни ягоди

Всеки опитен градинар има метод, с който постига богата реколта от едри и сочни ягоди. Методите за това са наистина много. Но един от ...

Той измества pH на почвата към киселинност, така че не може да се използва в чиста форма върху кисели почви и за растения с непоносимост към киселина.

Как да разредите амониев нитрат и да го използвате правилно

·         Желателно е амониевият нитрат да се разрежда с гореща вода (около 60 ° C), тъй като отнема повече време за разтваряне в студена вода.

·         Поливането с амониев нитрат се извършва само върху мокра земя, в противен случай корените могат да изгорят. Уверете се, че разтворът не попада върху листата.

·         Селитра се прилага само под здрави растения.

3 начина за торене градината, без да похарчите и стотинка

От всички начини за торене с алтернативни средства, само 3 се отличават с най-висока ефективност. 1. Торене с птичи изпражнения Това ...

·         Амониевата селитра може да се използва само през пролетта и до средата на лятото, по-късното азотно торене се отразява зле на добива на овощните култури и зимоустойчивостта на дърветата.

·         Сухият амониев нитрат може просто да се разпръсне по повърхността на почвата. Не е необходимо да се затваря, но е желателно: по този начин наличието на азот е по-високо и има по-малък шанс гранулите да бъдат измити от дъжд.

·         Амониевият нитрат може да се смесва с калиев хлорид, калиев сулфат, и калиев нитрат. Смесването със суперфосфат е възможно само непосредствено преди навлизане в почвата. На кисели почви е възможно смесване с тебешир или доломитно брашно. Не можете да правите амониев нитрат заедно с калциев нитрат, амониев сулфат, оборски тор, пепел и други органични торове. Въвеждането на амониев нитрат заедно с горими материали (торф, дървени стърготини, суха трева, борова кора и др.) е строго забранено: това може да доведе до пожар.

·         Винаги спазвайте дозировката! По-добре е точно да измервате амониевия нитрат в грамове, а не да го изливате приблизително и „на око“. Излишъкът от азот е изпълнен не само с лоша реколта, но и с натрупване на нитрати в плодовете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Размножаването на лавровишня не е сложно - ето какво да направим!

Размножаване на орхидея от листо - с този трик става лесно!

Трябва ли да се режат листата на лалетата след цъфтежа

Няколко капки от това и в градината ви няма да остане нито една мравка

Торене на ягодите с йод - ето как се прави

Това е най-доброто време за засаждане на тревните площи за по-зелена морава

Засаждане на тиква до мрежата: Тънкости и препоръки

Как се прави захващане на роза от клонче?

Цветя за засаждане през април: Ще цъфтят до късна есен и ще красят тераса или градина

Какви са тънкостите при варосване на дръвчета, които всеки трябва да знае?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com