Цветето, което трябва да засадите през април

20569
Цветето, което трябва да засадите през април
Снимка: iStock

Градинарите много обичат това цвете, защото разнообразието от цветове му е невероятно и изглеждат доста добре в цветна леха и цъфти почти до края на лятото при правилна грижа. Засаждането на ириси зависи от вида на цветята - брадати и безбрадати сортове. Първите имат ръбове на венчелистчетата вълнообразни и дебели, които приличат на брада.

Кога да засадите ириси

Можете да засадите ириси от началото на пролетта до есента, но имайте предвид, че безбрадите ириси не търпят пресушаване на корените. По-добре е да засадите цветя на открито и да ги покриете с мулч, което ще помогне за задържане на влагата.

Токсиколог: Това са най-опасните цветя за хората с алергии

В топлите райони ирисите вече могат да бъдат засадени в началото на април, а ако навън все още е студено, тогава е по-добре да планирате засаждането в края на април. Основното е, че температурата не трябва да бъде по-ниска от 10 ° C. Ирисите не обичат ветрове и течения, така че трябва да изберете подходящо място за тях.

Как да засадите ириси?

Ако засадите ирисите правилно, те ще понесат добре дори най-лютата зима.

Преди да ги засадите, трябва да подготвите място за тях. Оформете дупки и направете малки хълмчета в центъра на ямата. Много е важно да направите това, тъй като ще поставите коренището в тях, а самото разклонение трябва да бъде разпръснато по периметъра на ямата. Дълбочината не трябва да надвишава 3 сантиметра. Спазвайте разстояние от 50 сантиметра между цветята.

Поливане и торене на ириси

Ирисите рядко се поливат, когато почвата около растенията стане много суха. В същото време във фазата на бутонизация се увеличава нуждата от влага. За да цъфтят добре ирисите, те се поливат редовно и обилно. Това се прави най-добре вечер, когато слънцето залезе.

През втората половина на лятото, когато цъфтежът е към своя край, както и през есента, поливането се намалява, тъй като излишната влага в почвата може да доведе до гниене на корените. На първо място, това се отнася за млади растения, чиито коренища все още не са достатъчно силни.

Достатъчно е да подхраните ирисите в началото на пролетта, докато почиствате градината след зимата. За да направите това, при разрохкване на почвата (на дълбочина 5-7 см) под корените на растенията се прилагат фосфорно-калиеви торове: 10 гр суперфосфат и 10 гр калиев сулфат се използват на 1 кв.м. площ. Торовете трябва да се разтварят във вода, тъй като корените на ирисите, разположени близо до повърхността на почвата, не могат да понасят сухи торове.

Ако ирисите се развиват слабо, през периода на растеж на листата те се подхранват допълнително с 10 гр азотни, 15 гр фосфорни и 20 гр калиеви торове. А веднага след цъфтежа се торят с 20 гр фосфорни и калиеви торове на 1 кв.м. площ.

Рициново масло за торене на цветята - как е правилно да се използва

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com